Girona va ser pionera en cartografia des d'un avió, molt abans que Google Earth

L'empresa Pòlux va iniciar a l'Estat la confecció d'ortofotomapes, fotografies aèries rectificades, inèdites a l'època

13.05.2016 | 01:49
Ortofotomapa de l´Escala i Torroella de Montgrí.

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha completat l'escanejat de 336 ortofotomapes amb toponímia de les comarques gironines -265 a escala 1:5.000 i 71, a escala 1:10.000-, una part del llegat de l'empresa Pòlux, pionera en el l'ús d'aquesta tècnica als anys 70.
Pòlux va ser una empresa privada que va començar a editar un producte cartogràfic inèdit en aquella època: dues sèries cartogràfiques de Girona en ortofotomapes. Tot i que actualment la cartografia d'imatge és molt utilitzada per la popularització de productes com Google Earth, fa uns anys només s'utilitzava en sectors professionals específics.
Els ortofotomapes són fotografies aèries rectificades, per la qual cosa adquireixen les característiques d'un mapa, amb una tècnica que permet reduir el seu temps de confecció. Les imatges de l'empresa Pòlux estaven impreses en paper fotogràfic.
Aquest producte es va complementar amb una acurada recerca toponímica de les comarques gironines, recollida a partir de fons bibliogràfics i mitjançant treball de camp, feina per a la qual Pòlux va comptar amb un bon nombre de col·laboradors i amb l'ajut del llavors Col·legi Universitari de Girona, l'embrió de la Universitat de Girona. Aquest treball es va publicar el 1982 en forma de llibre amb el títol Toponímia del Gironès.
Cal recordar que un dels propietaris de Pòlux va ser el cartògraf, aparellador, polític i activista cultural Ricard Masó, impulsor també del Premi Prudenci Bertrana de literatura en català, encara en plena dictadura.
Gràcies a contribucions com la de Pòlux, bona part de les comarques gironines comptava amb dues sèries d'ortofotomapes a la dècada dels 70, quan la resta del territori va haver d'esperar encara 10 anys.
Cap al 1980, el llavors Institut Cartogràfic de Catalunya va dur a terme la sèrie de Catalunya a escala 1:5.000, que l'ICGC continua actualitzant avui en dia en format digital.
L'any 1999, l'Institut Cartogràfic de Catalunya va adquirir un fons de Pòlux format per fotografies aèries, clixés d'ortofotomapes i ortofotografies amb toponímia.
Són aquestes últimes les que han estat digitalitzades i penjades a la pàgina web de la Cartoteca Digital, de manera que poden ser descarregades en alta resolució i de manera gratuïta pels usuaris.

Modest Prats, col·laborador
Per a l'estudi de la toponímia va ser indispensable efectuar diverses campanyes de recollida de noms de lloc sobre el terreny. Les van portar a terme Jordi Carreras de Cabrera, Joaquima Massegur i Rabasseda, Miquel Murlà i Franch, Mercè Padrosa i Juanola, Neus Parramon i Lleixà i Montserrat Terradas i Batlle.
Tant els topònims extrets de documentació bibliogràfica secundària, com els recollits a peu de camí, van passar pel sedàs filològic de Modest Prats i Domingo ajudat per Salomó Marquès i Sureda.
Va ser una col·laboració primerenca entre empresa i universitat, representada aquesta pel jove Col·legi Universitari de Girona, el qual va esdevenir, anys a venir, la Universitat de Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema