El papa demana estudiar la possibilitat d'ordenar dones diaconesses

El diaconat és el grau de consagració anterior al del sacerdoci i permet administrar el baptisme o el matrimoni

13.05.2016 | 00:00
Francesc segueix obrint l´Església.

El papa Francesc va anunciar ahir la seva intenció de crear una comissió que estudiï la possibilitat que també les dones puguin ser diaconesses. «És una possibilitat a dia d'avui», va respondre Francesc a la pregunta d'una religiosa durant l'audiència que va concedir a la Unió Internacional de les Superiores Generals. El diaconat és el grau de consagració anterior al del sacerdoci i en el que es poden administrar alguns sagraments, com el baptisme i el matrimoni, que actualment només poden rebre els homes.
Davant les 900 superiores generals de diversos instituts i congregacions religioses reunides ahir en aquesta audiència, Francesc va mostrar la seva disposició per primera vegada al fet que també hi hagi dones diaconesses. A la pregunta d'una d'elles de per què no instituir una comissió oficial que estudiï aquesta possibilitat, el pontífex va explicar que fa temps va comentar amb un «savi professor» el tema de les «diaconesses en els primers segles de l'Església, però no se sabia realment quin paper desenvolupaven i sobretot si havien estat ordenades o no».
«Sobre la creació d'una comissió oficial que pugui estudiar la qüestió? Crec que sí. Seria fer el bé de l'Església i aclarir aquest punt. Hi estic d'acord i parlaré perquè es pugui realitzar alguna cosa així. Estic d'acord amb la proposta. Em sembla útil aquesta comissió que aclareixi bé les coses».

Una qüestió pendent
Aquesta possibilitat ja havia sorgit durant el Sínode dels bisbes del passat octubre de 2015, quan l'arquebisbe canadenc Paul-André Durocher durant la seva intervenció va proposar a la resta de bisbes la possibilitat d'estudiar que també les dones poguessin ordenar-se com a diaconesses. Segons el concili Vaticà II, les funcions litúrgiques i pastorals del diaca són: «administrar solemnement el baptisme, reservar i distribuir l'eucaristia, assistir al matrimoni i beneir-lo en nom de l'Església, (i) portar el viàtic als moribunds i llegir la sagrada Escriptura als fidels». També figuren les funcions de «instruir i exhortar el poble, presidir el culte i oració dels fidels, administrar els sagramentals (i) presidir el ritu dels funerals i sepultura».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema