La Final del concurs La Sardana de l'Any del 2015, a través dels vots directes del públic que ha omplert el Palau de Congressos d'Andorra la Vella, ha guardonat la sardana Trenta i cinquanta a Bellvitge, del compositor Joan Jordi Beumala, com a Premi Popular.

La sardana El silenci del far, de Jordi Molina, ha obtingut el Premi de la Crítica. Aquesta sardana és una de les composicions impulsades aquest any passat a Calella en el marc de la seva celebració com a Capital de la Sardana 2015.

Andorra la Vella ha acollit la Final-Concert del concurs La Sardana de l'Any en el marc dels actes de Capital de la Cultura Iberoamericana 2016. També s'ha anunciat que la Final de La Sardana de l'Any 2016 serà a Olesa de Montserrat, al Teatre de la Passió, el dissabte 13 de maig de 2017.

L'accèssit del Premi Popular ha estat per a Compartint emocions, del mestre Josep Coll, i La màgia de les torretes, de Francesc Cassú, accèssit del Premi de la Crítica. També s'ha lliurat el Premi Joventut a la sardana Amb 40 no en fem prou, de Martí Fontclara. L'accèssit ha estat per a T'ho mereixes Joan, de Xavier Tudela.

Aquest premi és la segona vegada que es convoca després de l'èxit de la crida de l'any passat i vol fomentar i premiar les composicions de sardanes per part de compositors menors de 30 anys.

El jurat que ha triat el guanyador l'integraven músics de reconegut prestigi vinculats al món de la cobla: Josep Maria Serracant, Joan Gibert, Bernat Castillejo, Joan Vila Safont i Joan Francesc Vidal. El jurat ha atorgat 3, 2 o 1 punts a les 3 sardanes que han cregut que mereixen aquest títol d'entre les sardanes presentades.

La Final-Concert ha comptat amb l'estrena de l'espectacle Alla contra, del compositor Esteve Molero. Es tracta d'una peça per a cobla ampliada, cor i contralt narradora. Ha comptat amb la participació de la cobla Jovenívola de Sabadell, El Pont d'Arcalís, l'Orfeó Andorrà i el propi Esteve Molero com a creador del concepte i director musical.

La Final del concurs La Sardana de l'Any 2015 ha ofert una primera part en què les cobles Jovenívola de Sabadell i una formació especial, amb músics que han format part de la cobla Jovenívola de Sabadell durant els seus 40 anys d'existència, han interpretat les 10 finalistes. Aquestes obres s'han triat segons les votacions dels oients de les més de 30 emissores de ràdio que han retransmès les eliminatòries, juntament amb els vots recaptats mitjançant la web específica del concurs: www.lsda.cat

El jurat que ha triat el Premi de la Crítica és el mateix que el del Premi de Joventut, que també han atorgat 3, 2 o 1 punts a les 3 sardanes que han cregut que mereixen aquest títol, independentment que hagin estat seleccionades o no al Premi Popular.

Les peces guanyadores i els seus autors passen a ser objecte d'una atenció preferent per part de totes les cobles i entitats sardanistes al llarg de l'any següent, programant-se en nombroses ballades, aplecs i concursos. (Informació facilitada per CSC).

APLEC DE figueres

Aquest cap de setmana Figueres celebra el seu Aplec de la Sardana, que arriba a la 55a edició. Figueres, que l'any que ve serà Ciutat Capital de la Sardana, té una importància cabdal dins la història de la sardana. Aquí fou on Pep Ventura fundà la seva cobla Pep de Figueres i aquí, amb aquesta formació, s'estrenà la tenora que Pep Ventura havia portat de Perpinyà, construïda per Andreu Turon, i també on sens dubte començaren a sonar les sardanes llargues que han arribat fins als nostres dies.

De fet, l'Aplec comença demà, dissabte dia 14, amb un concert al Teatre Jardí amb la cobla Ciutat de Girona, que oferirà obres de diversos autors i tres composicions del mestre figuerenc Ramon Basil i que estan incloses en el disc que s'ha enregistrat darrerament d'aquest autor. Seguidament, a la plaça del Jardí, la cobla oferirà una ballada.

El diumenge, en el marc de la Rambla, hi actuaran les cobles Montgrins, Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Bisbal Jove, en sessions de matí i tarda. A destacar l'estrena de la sardana de Jaume Cristau Candela, un somriure. També, la interpretació conjunta de les tres cobles de L'aplec de Figueres, de Florenci Mauné.

ball del gambeto a riudaura

La població garrotxina de Riudaura celebra la seva festa aquest cap de setmana, en què cal destacar, ultra altres activitats festives, la celebració del Ball del gambeto, un ball de molta antiguitat sorgit i dansat pel poble, primer per llurs habitants i després per tots els assistents.