Diu estar cansada de si mateixa després de viatjar molt, després d'obtenir el Premi Nobel de Literatura el 2015. No obstant això, la bielorusa Svetlana Alexiévich, que va oferir divendres a Barcelona una larguísima roda de premsa, va deixar anar frases com aquesta: "La idea comunista tornarà a les nostres vides".

Amb vocació de periodista des que era una nena, l'escriptora va explicar que ha passat trenta anys escrivint el que denomina l'"Enciclopèdia de la utopia roja", amb llibres com "La guerra no té rostre de dona", "Els nois de zinc" o "La fi de l'homo sovieticus", en els quals recull, a través de veus anònimes, la vida del "socialisme quotidià" dels últims cent anys.

La intel·lectual assegura que, gràcies a la seva experiència d'exiliada en països com Suècia, Alemanya o França, ha vist, especialment al país escandinau, "molt socialisme", que es nota en qüestions com la justícia o la política fiscal, la qual cosa la porta a pensar que, "quan una societat es troba en una etapa d'evolució de la consciència, arriba a elements del socialisme".

"És per aquest motiu -prossegueix- que no podem dir que el socialisme sigui una idea dolenta; el que era dolenta era la versió russa".

Tampoc és benèvola amb els actuals governants ni de Bielorússia ni de Rússia, sorgits de la Perestroika, encara que no ha oblidat que la societat provinent del règim comunista tampoc estava preparada per a la llibertat.

Alexiévich subratlla que "en els anys noranta, en l'època del romanticisme, pensàvem que marxarien els comunistes i vindria la llibertat". "Però es va vèncer al monstre del comunisme i ara devem viure amb les rates que van sortir de la nostra pròpia ànima", afegeix.

En aquest punt, reflexiona que, a qualsevol país dictatorial, les persones queden anivellades i tenen "soterrat un monstre, una personalitat deformada", i, quan de sobte es troben amb la llibertat, "ningú sap el que és".

No obstant això, algú sempre es queda amb el poder, i en el cas dels països soviètics "el poder va ser agafat pels lladres, els quals es van repartir la riquesa", mentre la gent "somiava amb el socialisme de rostre humà".

"No estàvem preparats per a aquest món cruel i els lladres van robar en tot el país, i continua passant", denuncia.

Alhora, remarca que la paraula capitalisme en aquests països no es pronuncia gaire, perquè la "mentalitat russa nega el capitalisme". El que s'utilitza és el vocable "comprat, però es refereix als lladres, als oligarques que tornen al poder perquè no volen retornar allò que havien robat".

A un altre moment de la seva intervenció, no va obviar que el sistema soviètic va inculcar la por -al que denomina "el nostre controlador etern"- a diverses generacions de ciutadans i que aquest persisteix, perquè encara avui "hi ha gent que desapareix i està en presons".

A més, encara que Alexiévich diu que ja no té por de res, el "moment és molt perillós", amb els nous patriotes anant en contra del mateix Vladimir Putin, perquè creuen que "és massa feble, per perdre la guerra amb Ucraïna o no aterrorizar Amèrica". "Rússia -diu- necessita sempre una idea messiànica".

No obstant això, i es permet la ironia, creu que tant Putin com el president bielorús Alexandr Lukashenko "viuran molts anys perquè un practica judo i l'altre hoquei".

Sobre el que va passar en la central nuclear de Txernòbil i narra a "Veus de Txernòbil", sosté que, encara que l'ésser humà creu tenir-ho tot sota control, "no tot ho està" i alerta que l'home "pensa que en el seu enfrontament amb la naturalesa té possibilitats de guanyar, però no es pot guanyar la guerra contra la naturalesa".

Alhora, precisa que, després de l'accident de Txernòbil, "l'enemic és invisible, és la mort, i es necessiten altres armes per lluitar contra ell, com són el pensament i les noves tecnologies".

Respecte als seus nous projectes literaris, avança que està escrivint un llibre sobre l'amor, que juntament amb la mort, són, en la seva opinió, les qüestions més importants per a les persones, encara que ha desvetllat que té dificultats per parlar amb els homes sobre això, perquè no sap què pot preguntar-los.

Svetlana Alexiévich ha visitat Barcelona per presentar la seva obra, editada en castellà per Acantilado i Debate, i en català per Raig Verd, així com per participar a la fira Literal i el dimecres al festival literari Kosmopolis, que organitza el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).