Troben restes i monedes de fa 1.600 anys a Israel

Molts dels objectes són de bronze i es troben en un extraordinari estat de conservació ja que van quedar enterrats al fons marí

16.05.2016 | 20:40
Troben restes i monedes de fa 1.600 anys a Israel

Arqueòlegs submarinistes han trobat un derelicte al costat del port antic de Cesària, amb milers de monedes de 1.600 anys, estàtues de bronze i altres objectes enterrats al mar, segons ha informat l'Autoritat d'Antiguitats d'Israel (AAI). Es tracta del major conjunt d'objectes descoberts en el fons marí de les últimes tres dècades, que va ser localitzat en un primer moment per dos submarinistes aficionats de manera fortuïta el mes passat.

La troballa també inclou ancores de ferro i restes d'ancores de fusta, a més d'objectes que van ser emprats en la construcció i navegació de d'una embarcació enfonsada. La recerca per a recuperar les restes del carregament va ser duta a terme durant les últimes setmanes amb la col·laboració de submarinistes especialitzats i voluntaris que van emprar equips avançats i van desenterrar nombrosos artefactes que viatjaven en l'embarcació enfonsada.

Molts dels objectes són de bronze i es troben en un extraordinari estat de conservació ja que han quedat enterrats al fons marí. Per exemple, un llum amb la imatge gravada del déu sol, o una petita estàtua de la deessa lluna, igual que un llum amb la imatge del cap d'un esclau africà, destaquen més, però, tres estàtues de grandària real foses en bronze. També van localitzar fragments de grans pitxers que eren usats per a portar aigua potable per a la tripulació del vaixell.

Una de les grans sorpreses va ser el descobriment de dos sacs compostos per milers de monedes, que pesen 20 quilograms, i es trobaven a l'interior d'un atuell en la qual eren transportats.

D'acord a Jacob Sharvit, director de la Unitat d'Arqueologia Marina de l'AAI i Dror Planer, vicedirector del departament, ''la localització i distribució de les troballes antigues en el fons marí apunten al fet que un gran mercant transportava un carregament de metall programat per al seu reciclat, que aparentment va ser sorprès per una tempesta a l'entrada del port i es va enfonsar fins a topar amb les roques''.

Les monedes trobades tenen incrustades la imatge de l'emperador Constantí el Gran (274-337), i del seu col·lega i posterior rival Licini, emperador que va governar la part de l'imperi entre el 308 i el 324.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Girona obrirà el concurs arquitectònic de la Casa Pastors abans que acabi l´any

Girona obrirà el concurs arquitectònic de la Casa Pastors abans que acabi l´any

Publicaran també un concurs per triar el director del nou museu d'art contemporani, que acollirà...

Dotze artistes exposen al local de l´Associació de Veïns de l´Eixample

Dotze artistes exposen al local de l´Associació de Veïns de l´Eixample

Es tracta d'una iniciativa del grup de Facebook "Girona ens emociona"

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema