Una de les persones gairebé anònimes però de cabdal importància perquè la màgia del teatre es mantingui viva tindrà el seu moment de glòria el proper dia 25 en la gala de lliurament dels premis de l'Associació Gironina de Teatre.

Jaume Alsina, tècnic del Teatre El Jardí de Figueres, rebrà el premi Pep Mora per la seva «llarga trajectòria i el seu pes en la tradició teatral empordanesa» i per «ser una d'aquestes figures invisibles que fan possible que s'aixequi i s'abaxi el teló», va explicar ahir Quim Noguera, director de l'escola de teatre El Galliner de Girona.

Alsina es va mostrar minuts després en conversa telefònica «sorprès» i «content» per un premi que reconeix «la feina d'anys». «He fet tot el que es pot fer al teatre», confessa aquest figuerenc nascut el 14 de febrer del 1954.

Alsina va debutar d'actor als 14 anys als Pastorets i el 1975 va ser un dels fundadors del grup Taller de Teatre de Figueres. Va treballar de tècnic amb El Talleret de Salt, embrió del festival Temporada Alta. Avui exerceix com a tècnic al Teatre El Jardí, el Patronat de la Cate i l'Auditori d'Els Caputxins, a més de programar els espectacles infantils de Figueres.

El premiat ha volgut aprofitar el seu moment de «visibilitat» per evocar la figura del «senyor Sala», un tècnic del Teatre Municipal de Girona que el va influir decisivament. Abans de la creació de l'escola de teatre de tècnics i de l'Institut del Teatre de Barcelona, Sala va formar un munt de tècnics que després es van escampar pels equipaments de les comarques gironines.

El premi Pep Mora, que porta el nom de l'actor de gest olotí mort el 1999 en accident de trànsit, l'ha decidit un jurat format per Pep Torner, tècnic de cultura de l'Ajuntament de Figueres; Mercè Mas, directora de l'Aula de Teatre de la UdG; Natalia Espinet, coreògrafa i activista cultural; Pablo Paz, escenògraf; i Cristina Cervià, actriu i guanyadora de l'edició anterior del Premi de l'AGT.

El lliurament tindrà lloc el 25 de maig en la gala del teatre professional gironí a la sala La Planeta de Girona, on s'escenificarà l'obra aWish, de Carlo Mô & Mr. Di.

Durant l'acte també es lliurarà el premi al millor espectacle del 2015, que ja compta amb set finalistes, tal com es va fer públic ahir: Ventura de Meritxell Yanes i David Planas; Cosas que se olvidan fácilmente de Xavi Bobés; La Crida de Cos a Cos, Històries de boscos i La Planeta; Momo de la companyia Anna Roca; Yvonne, princesa de Borgonya de la companyia Teatre Brik i Kilòmetres de Meritxell Yanes. Per decidir el premi s'ha convidat a votar als socis de l'AGT i agents de la cultura i les arts escèniques. Els Premis tenen el suport de la Generalitat i la col·laboració del Cafè Restaurant Le Bistrot i la Sala La Planeta de Girona.