Mortensen i la seva família disfuncional conquereixen Canes

La pel·lícula busca el mateix que la vida, cercar un equilibri constant comenta el director Matt Ross

18.05.2016 | 20:05
Els actors del film, entre ells Mortensen mig.

Amagada en una secció paral·lela del Festival de Cannes, la pel·lícula independent nord-americana ''Captain Fantastic'', que concedeix a Viggo Mortensen l'ocasió de brillar com mai, ha triomfat amb el relat d'una excèntrica família que pretén portar a l'extrem els seus ideals.

El seu títol sembla una invitació a l'error, qui esperi una pel·lícula de superherois només trobarà a un aspirant a 'superpare', Viggo Mortensen, que tracta d'educar a sis 'superfills' en el més profund del bosc a Estats Units.

A força d'instruir-los en l'autodefensa i les arts clàssiques per a convertir-los en uns ''reis filòsofs'', Ben Cash cria a uns vertaders inadaptatss socials, que se les tenen amb la resta de la societat,
Així, al jove Bo no se li ocorrerà millor cosa que demanar en matrimoni a la primera noia a la qual ha tingut l'oportunitat de fer un petó, davant de la seva mare, per a empitjorar les coses.

L'escena resulta hilarant, com la majoria de les vegades en què els nois es veuen confrontats al món real, però la pel·lícula apunta cap a reflexió molt més seriosa i ambiciosa: com ser coherent amb uns valors al mateix temps que s'assumeixen els peatges de viure en societat.

Es pot, com la família Cash, celebrar el Dia de Noam Chomsky en lloc del Nadal. O es pot recitar de memòria la Constitució nord-americana, com fa la Zaja, però després ser incapaç de jugar una partida de videojocs amb uns cosins de la mateixa edat.

''Cada generació té el seu moviment de paternitat alternativa. Ara hi ha la 'paternitat-helicòpter', on els pares estan damunt dels seus fills constantment, i és molt poc saludable; però també està l'altre extrem, la gent que no vol sentir algunes coses i que no ensenyen als seus fills certes realitats per causes religioses o polítiques'', diu el director, Matt Ross.

Precisament, la pel·lícula tracta de situar-se en el just mitjà, de manera que l'espectador tan aviat empatiza amb Ben per la seva voluntat d'educar als seus fills fóra del consumisme com ho pren per un perillós radical i es posa del costat de l'avi dels xiquets, un milionari conservador.

''La vida és cercar un equilibri constant, cal recalibrarse tot el temps. Jo amo a la meva dona, però ens barallem sovint. Així que només podem respirar, respirar i respirar, i tractar de cercar un equilibri'', assenyala Ross, qui es va inspirar en la seva pròpia infància amb una mare 'hippy' per a afrontar la història.

''Captain Fantastic'' circula entre d'altres famílies disfuncionals que parteixen en un viatge decisiu com la de ''Little Miss Sunshine'', amb la qual li connecten la seua excentricitat i el seu humor en ocasions amarg.

Per a Mortensen, que ofereix en la seva actuació les dosis necessàries de pare amorós i dogmàtic inflexible, resulta ''estúpida'' la pretensió de certes famílies de viure d'esquena a la ciència, ''ja siguin bovines, la teoria de l'evolució, el canvi climàtic...''.

''Captain Fantastic'' planteja que cap posició és del tot correcta o incorrecta, sinó que la qüestió resideix més aviat en ''si aqueixa família va a ser capaç d'adaptar-se i trobar un equilibri per a coexistir amb la gent que l'envolta'', opina Mortensen.

''La majoria de preguntes que planteja la pel·lícula no són fàcils de respondre. No sempre hi ha una resposta ràpida a un problema. La gent vol una solució ràpida i els polítics tracten d'aprofitar-se d'això", considera.

Més de deu minuts d'ovació va rebre la primera projecció de la pel·lícula -ja estrenada en el passat festival de Sundance (EUA)-, amb un públic lliurat que no va dubtar a aplaudir les millors escenes.

Fins i tot algunes publicacions especialitzades escolten tambors d'Óscar en alguns apartats com el guió o la interpretació masculina.

El repte ara per a Mortensen és convèncer als seus joveníssims companys de repartiment que tot el succeït no és la normalitat: "Els nois estaven dient: ''Això és genial, vull tornar sempre a Cannes!''. Així que els he hagut de dir: 'Ehhmm, això no sempre és així...''.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema