El director Marc Minkowski es posarà al capdavant de la seva formació, Les Musiciens du Louvre, per encetar el 29 de juny les Nits de Música Clàssica a la nau central de la Catedral de Girona, oferint una lectura dramàtica d'una gran obra del repertori universal, el conegut Stabat Mater, de Pergolesi, en un concert únic a l'Estat.

L'espectacle inaugural és tota una declaració d'intencions de l'elevat nivell artístic del festival Nits de Clàssica, que en la seva cinquena edició oferirà un total de 13 concerts, programats per Víctor García de Gomar, programador també de l'Auditori de Barcelona.

Els concerts se celebraran, com és costum, en escenaris exclusius del patrimoni arquitectònic i cultural gironí, com el monestir de Sant Daniel, que el 2 de juliol acollirà Mireia Barrera al capdavant de la formació Ars Nova de Barcelona, amb un programa de misses polifòniques.

La nova revolució en el món del clavicèmbal, l'iranià Mahan Esfahani, mostrarà el seu virtuosisme amb un innovador programa, un viatge des de Rameau o Bach fins a autors més contemporanis, un concert que tindrà lloc el 3 de juliol en la intimitat del claustre de la Catedral.

Un dels millors ambaixadors de la música catalana, el pare Antoni Soler (1729 - 1783), serà el protagonista d'un concert al clavicèmbal tocat per Diego Ares, que interpretarà el 5 de juliol al claustre de la Catedral un programa de sonates sota el títol Sonates del manuscrit de la Morgan Library i Montserrat.

Víctor García va fer notar ahir en la roda de premsa de presentació del festival que l'olotí Antoni Soler és el «compositor català més interpretat al món» i també «el compositor de l'Estat espanyol més interpretat, per sobre de Joaquín Rodrigo, Enric Granados i Isaac Albéniz». «Hem de reivindicar la seva catalanitat», va demanar García de Gomar, que va anunciar quatre anys consecutius de presència del Pare Antoni Soler al repertori de Nits de Clàssica.

El tercer clavecinista del festival serà el prestigiós Andreas Staier. L'artista interpretarà una de les obres més venerades, Les variacions Goldberg, de J.S. Bach, el 7 de juliol al claustre de la Catedral.

Cita obligada del festival serà el concert que cada any ofereix la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), que en aquesta ocasió sota la batuta de Pablo González per interpretar el 9 de juliol a l'Auditori una de les grans pàgines de la música orquestral de tots els temps: la Simfonia núm. 9 'Coral ', de L.V. Beethoven.

El baríton alemany Christian Gerhaher actuarà el 10 de juliol a l'Auditori de la Mercè per oferir el seu últim treball, Nachtviolen, lieders de F. Schubert que el mateix Gerhaher desgranarà amb «refinament i sensibilitat al costat del seu pianista inseparable, Gerold Huber», comenta García de Gomar.

El pianista José Menor interpretarà Cinq études d'art", l'última de les composicions del català Héctor Parra, que forma part d'un àlbum per a piano que el festival Nits de Clàssica va encarregar el 2012. Serà el 14 de juliol al claustre de la Catedral. Completarà el recital amb obres de Granados en l'any que es commemoren els 100 anys del seu traspàs. Aquesta és una producció pròpia del festival.

El claustre de la Catedral serà l'escenari del concert de La Real Cámara i el seu violinista i director, Emilio Moreno (16 juliol). La formació actuarà amb un programa encàrrec del festival, amb obres de Corelli i Francisco José de Castro.

Tancarà el festival William Christie amb la seva reconeguda formació Les Arts Florissants, el 19 de juliol a l'Auditori, amb la interpretació d'algunes de les obres més estimades de J.S. Bach.

Artistes de casa

D'altra banda, el festival oferirà els concerts «Obertura!», que són l'espai de presentació de músics i formacions de casa. Enguany hi actuaran el pianista Marc Serra, l'organista Pau Riuró i el quintet de vent Proyecto Beta.

Entre les novetats de la 5a edició de les Nits de Clàssica destaca la incorporació de la figura del guia musical, que presentarà els concerts amb breus xerrades introductòries.

A més, les «Nits 4G» posaran a disposició d'instagramers, tuitaires o bloguers seients en zones especials perquè puguin compartir la l'experiència amb amics i seguidors. El «Seient sorpresa» donarà la possibilitat de poder assistir a determinats concerts a un preu més econòmic i amb bona visibilitat.