Cassà de la Selva es prepara per celebrar la seva Festa Major, que comença avui mateix, amb un dels actes més populars, ens referim a la Nit dels Músics Cassanencs.

Per aquesta festa han estat convidats els músics fills, residents a Cassà o que toquen en les cobles cassanenques que formaran la Gran Cobla Músics Cassanecs i que interpretarà sardanes d'autors locals o dedicades a la vila. Dirigirà: Antoni Mas.

En la ballada es recordarà els dos compositors cassanencs, pare i fill Mercader, en commemorar-se enguany el centenari del naixement de Pere Mercader i Terradas.

Per aquesta festa ha estat convidada també la cobla degana de Catalunya: Els Montgrins. En cas de mal temps l'acte serà al Pavelló del Foment Esportiu.

En els altres dies de la festa hi ha audicions cada dia, destacant la del dimarts, dia 24, que serà dedicada a Pere Mercader Terrades, en el centenari del seu naixement (20 d'agost de 1916) a Cassà de la Selva, fill del popular Pere Mercader Andreu.

Estudià música amb el seu pare, mossèn Gabriel Garcia i Ramon Serrat. No tocà en cap cobla, era pianista i intervingué en un conjunt de cambra format a Cassà, població on morí el 1971.

Compongué unes 40 sardanes, entre altres: La primera volada, quan tenia 15 anys, L'escó, Volves blanquesVerd d'estiu.

APLEC DE sant feliu

de guíxols

El 29è aplec de la Sardana de Sant Feliu de Guíxols se celebrarà aquest diumenge, dia 22. De bell antuvi podem afirmar que és un Aplec amb una excel·lent preparació i programació que han efectua els organitzadors de l'Agrupació Amics de la Sardana.

Les cobles que hi prendran part seran: Ciutat de Girona, Rossinyolets i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que en sessions de matí i tarda i en el marc dels Jardins Juli Garreta oferiran la seva música.

En el decurs de les diverses interpretacions han programat sardanes d'autors locals o dedicades a Sant Feliu de Guíxols; en són llurs autors: Rafel Figueres, Lluís Lloansí, Joan Jordi Beumala, Jaume Oliver, Josep Cassú, Juli Garreta (no hi podia faltar Juny, que clourà la jornada matinal), justament en ella hi ha el concurs de la «sardana incògnita» que qui l'encerti tindrà un premi de les pastisseries locals.

A la tarda, tres estrenes: A trenc d'onada, de Sigfrid Galbany, ?Ganxonia, de Josep Antoni López i Al besavi Esteve, de Jaume Oliver. S'interpretaran tres sardanes de Josep Auferil , en el centenari del seu naixement.

aplec d'esbarts

a montserrat

Els esbarts continuen amb la seva tasca de dansar els balls del poble. Gràcies llur a activitat hom recorda antigues danses que temps enrere constituïen els nostres balls i a més incorporen noves creacions i coreografies en les seves activitats.

A les nostres comarques hi tenen activitats dins les poblacions de: Banyoles, Blanes, Cassà de la Selva, Castelló d'Empúries, Figueres, Girona, les Preses, Olot, Palafrugell, Sant Feliu de Buixalleu i Torroella de Montgrí.

Cada any l'Obra del Ballet Popular organitza l'Aplec d'Esbarts a Montserrat que enguany tindrà el proper diumenge, dia 22.

Serà 60è Aplec d'Esbarts a Montserrat i aquest és el programa previst: A 2/4 de 10 del matí, concentració d'esbarts; a les 10:00, Dansa de l'Ofrena i parlaments; a les 11:00 h., missa; a les 12:00, ballada amb la cobla Ciutat de Granollers; a 2/4 de 5 mitja ballada amb la cobla Marinada i a 2/4 de 6 h. col·locació de les noves claus de tribut al Monument a la Dansa.

Els Esbarts que aquest any deixaran llur tribut són: Agrupació de Dansaires de Torrelavit, Dansaires de Riudebitlles Sant Pere de Riudebitlles Esbart Dansaire de l'Orfeó Gracienc de Barcelona Esbart Dansaire Renaixença de Barcelona Esbart L'espiga d'or Barcelona, Esbart Estel Barcelona i Esbart Maragall d'Arèn.

l'escala inaugura

una exposició en

honor de l'avi xaxu

El passat dilluns 18 d'abril es commemoraren els 60 anys des que ens deixà el compositor més conegut de l'Escala, en Josep Vicens i Juli (1870-1956), l'Avi Xaxu. «El passat dissabte 16 d'abril s'iniciaren els actes del 60è aniversari. La inauguració de l'exposició és la segona de les activitats que des de l'Agrupació Sardanista Escalenca 'Avi Xaxu' ha dissenyat enguany per a recordar el popular compositor», afirma Jordi Gallegos i Córdoba, president de l'entitat.

La citada inauguració s'esdevindrà avui divendres 20 de maig, a 2/4 de 8 del vespre a la Sala d'actes de l'Ajuntament de l'Escala i estarà oberta fins al diumenge 5 de juny, diada del 41è Aplec de la Sardana de l'Escala. L'exposició, que es titula 60 anys sense l'Avi Xaxu i és una mostra històrica de petit format que repassa diferents aspectes vinculats al compositor.