Després del brillant tancament de la competició de Cannes amb Elle, de Paul Verhoeven, i Forushande, d'Asghar Farhadi, ja només queda per saber qui s'emportarà avui la Palma d'Or i les favorites són l'alemanya Toni Erdmann i la nord-americana Paterson. L'agredolç retrat de les relacions entre un pare i la seva filla que explica l'alemanya Maren Ade es va situar des de la seva projecció com la favorita d'aquesta 69a edició del festival i, si es compleixen els pronòstics, seria la segona dona en la història de Cannes a fer-se amb la Palma, que només té la neozelandesa Jane Campion, per El piano (1993). Però també va suscitar unanimitat la poesia cinematogràfica de Jim Jarmusch a Paterson, una pel·lícula en la qual la càmera deixa passar la vida d'una parella sense prendre partit.

Al costat d'aquests dos títols, Bacalaureat, la història social i moral del romanès Cristian Mungiu, és una altra de les pel·lícules més comentades a falta de poques hores perquè el jurat presidit per George Miller anunciï el palmarès. I en l'últim moment s'ha unit a les favorites la intel·ligent i polèmica Elle, amb la qual el veterà Paul Verhoeven va tancar ahir la projecció de les 21 pel·lícules incloses en la competició oficial. Però la decisió correspon a un jurat i les especulacions gairebé mai encerten en un festival en què sol haver-hi més d'una sorpresa.

En aquest sorteig de premis podrien entrar-hi el canadenc Xavier Dolan, amb Juste la fi du monde, una pel·lícula opressiva que ha agradat tant com ha dividit, o la segona romanesa en competició, Sieranevada, de Cristi Puiu, una història familiar que retrata la societat actual. També s'espera algun premi per al realisme de Farhadi, que ha tornat a demostrar amb Forushande la seva precisa forma de retratar la vida quotidiana en el seu Iran natal.

L'espanyola Julieta, de Pedro Almodóvar, apareix en les travesses però principalment pel deute moral que el festival té amb un dels seus cineastes preferits, però a qui mai ha donat una Palma d'Or. Mentre que la brasilera Aquarius, de Kleber Mendonça, té opcions gràcies a la protagonista, Sonia Braga.

Verhoeven torna amb força

Hi havia molta expectació per veure Paul Verhoeven a Cannes i, als seus 77 anys, el cineasta holandès no va decebre amb Elle, una pel·lícula polèmica i divertida, amb una Isabelle Huppert que broda un paper que pot provocar reaccions contraposades. L'actriu francesa interpreta el paper de Michelle, una dona que és violada a casa seva, un punt de partida que no dóna pas a l'esperat drama sinó a una història que va molt més enllà, un thriller, una tragèdia, una comèdia o un conte de fantasia.