L'Acadèmia de Tecnologia de Finlàndia va concedir ahir el premi Millennium de Tecnologia, el guardó més important del món en aquest àmbit, a la bioquímica nord-americana Frances Arnold pels seus descobriments en el camp de l'anomenada «evolució dirigida». Arnold va rebre el prestigiós premi, considerat el «Nobel» de la tecnologia i dotat amb un milió d'euros, de mans del president de Finlàndia, Sauli Niinistö, durant una cerimònia celebrada a la Universitat d'Hèlsinki.

El jurat internacional del premi, presidit pel catedràtic finlandès Jarl-Thure Eriksson, va destacar la important aportació d'Arnold en un camp de la biotecnologia que permet crear proteïnes modificades i millorades amb múltiples aplicacions industrials, en substitució de moltes matèries primeres no renovables. «Les seves innovacions han revolucionat el lent i costós procés de modificació de les proteïnes, i avui dia els seus mètodes estan sent utilitzats en centenars de laboratoris i empreses de tot el món», va assenyalar en un comunicat l'Acadèmia de Tecnologia.

Un mètode revolucionari

Les proteïnes modificades s'utilitzen cada vegada més en la indústria per reemplaçar processos de producció molt cars o que fan servir matèries primeres fòssils en la fabricació de paper, combustibles, medicaments, productes tèxtils i químics d'ús agrícola, entre molts altres. Arnold, professora de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech), ha desenvolupat un mètode que permet crear al laboratori proteïnes i enzims amb unes propietats que aquestes molècules no tindrien sense la intervenció humana.