Un estudi liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha identificat una mutació genètica associada a la migranya. L'alteració afecta el gen nuclear ACSL5, implicat en l'activació dels àcids grassos del mitocondri, l'estructura que proveeix la major part d'energia necessària per a l'activitat cel·lular, i que regula aspectes tan essencials de les cèl·lules com el seu creixement, diferenciació i mort.

Els resultats, publicats a la revista European Journal of Human Genetics, podrien explicar la implicació del mitocondri i la deficiència energètica present en, almenys, certs tipus de migranya i d'altres malalties, especialment neurològiques, informa el CSIC en una nota. «Les nostres dades suggereixen que les persones que tinguin el genotip associat a la migranya produirien al voltant d'un 40% de molècules ACSL5 més curtes, el que impediria la correcta interacció d'aquest enzim amb altres proteïnes, provocant una disfunció de la producció energètica mitocondrial», explica l'investigador del CSIC Antonio Alcina, de l'Institut de Parasitologia i Biomedicina López Neyra de Granada.

Les conclusions d'aquest treball s'han obtingut després d'analitzar les cèl·lules linfoblastoides d'un total de 344 persones, recollides en diverses grans bases de dades de genètica.