L'edició crítica 'Flors del Calvari. Llibre de Consols' de Jacint Verdaguer (Verdaguer Edicions), de l'autora M. Àngels Verdaguer, ja es pot trobar a les llibreries des d'aquest mes de maig.

Es tracta d'un estudi rigorós sobre l'obra cabdal de maduresa del poeta de Folgueroles considerat un dels pares de la literatura catalana de tots els temps.

L'autora ha explicat que l'obra aporta nous punts de vista i dades que contextualitzen el poemari d'un poeta que se sentia humiliat i decebut, però que continuava gaudint d'una gran capacitat creativa. E

El poeta va escriure els versos que conformen el llibre mentre estava immers en una forta crisi personal que es reflexa en els seus escrits on la religió hi té una presència preeminent.

El llibre reflecteix la crisi que havia començat el 1893 i que s'havia intensificat el 1895 amb la fugida de la Gleva cap a Barcelona i la suspensió perquè pogués dir missa.

El drama personal de Verdaguer va trobar ressò en la creació poètica, i les circumstàncies biogràfiques que va viure van accentuar l'evolució de la seva escriptura cap a una literatura del jo.

El llibre, doncs, mostra la profunditat de l'experiència viscuda, amb un pròleg llarg, dos poemes introductoris centrats en Crist i el mateix Verdaguer, i 228 composicions distribuïdes en tres seccions: Crucíferes, Esplays -on es pot trobar el famós poema 'Sum Vermis'- i 'Flors de Miracruz', un conjunt de poemes breus que va escriure per consolar una persona que estava malalta.

L'autora de l'obra crítica que s'acaba de publicar, Maria Àngels Verdaguer, ha explicat que en el llibre Jacint Verdaguer diu que primer cal patir per aconseguir la glòria i assenyala que el patiment que ell està passant, i que es transporta inevitablement a la seva obra, vol que també serveixi als altres.

Així doncs, és per aquesta raó que el titula 'Llibre de Consols'. De fet, l'autora explica que per a Verdaguer, la poesia és un "petit consol" i creu que els versos poden ajudar perquè els altres puguin llegir i trobar aquesta pau.

L'aportació que fa Maria Àngels Verdaguer a l'obra del poeta de Folgueroles va sorgir del treball de la seva tesi doctoral. En el llibre, l'autora mostra diversos documents que ajuden a comprendre el context de l'obra -per exemple s'aporta algunes de les fonts que va consultar el poeta- i, fins i tot, l'amplia amb alguns poemes inèdits que va trobar en manuscrits.

"Per què no els va incloure? No ho sabem", ha assenyalat Verdaguer. Precisament, els manuscrits han servit a M. Àngels Verdaguer per comparar els textos que es van publicar en la primera edició del llibre i en aquest procés s'han detectat alguns errors que també s'han esmenat.

Una altra de les troballes de l'autora en els textos que va consultar a la Biblioteca de Catalunya és la tasca d'editorial que va desenvolupar Jacint Verdaguer.

Es va trobar un llistat amb tot un seguit de noms a qui Verdaguer va enviar el llibre un cop l'havia publicat. Alguns eren amics, però també hi havia diaris i revistes de l'època amb la intenció d'aconseguir ressò i que acabessin publicant una ressenya o una crítica del seu poemari.

En el llibre que s'acaba de publicar no només es pot trobar el llistat d'aquests noms, sinó que l'autora també en va fer un seguiment i ha trobat, per exemple, les dedicatòries d'algunes dels llibres que va escriure el poeta quan enviava els exemplars i també les respostes que aquells que els rebien li escrivien. O en alguns casos també es pot llegir el text que fa referència a la publicació sobre el llibre trobats en els diaris o revistes.

Una altra curiositat és la similitud d'alguns poemes de Verdaguer amb unes il·lustracions d'un llibre de 1721 on s'aprecien creus que es converteixen en arpa o creus que actuen com a motor d'un carro amb rodes. L'autora destaca que la il·lustració "dóna visualment el que Verdaguer escriu".

El llibre de M. Àngels Verdaguer en publica una petita col·lecció al costat del poema a què fa referència. "Se'ns dubte el llibre d'il·lustracions va ser un volum inspirador per Verdaguer", ha destacat l'autora. "Verdaguer encara pot donar sorpreses", ha destacat M. Àngels Verdaguer.

Segons ha explicat, l'obra del poeta de Folgueroles és molt rica i encara queda molt per investigar. Entre obra que ell mateix va publicar i la que es va publicar després de la seva mort existeixen uns 40 volums, dels quals només una petita part se n'ha editat una obra crítica com la que acabava de presentar Verdaguer.

Una de les reivindicacions de l'autora ha estat que cal fer conèixer el poeta a les noves generacions. I tot i que ha admès que hi ha poemes complicats perquè arribin a nens i nenes, ha assenyalat que per exemple les adaptacions o les antologies podrien ser una manera atractiva d'arribar a infants i joves.