La saga ''Start Trek'', que aquest any compleix mig segle, serà l'eix temàtic de la pròxima 49a edició del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, que tindrà lloc del 7 al 16 d'octubre.

A falta de pel·lícules concretes, el director del certamen, Ángel Sala, ha avançat que hi haurà un nombre similar de títols de la passada edició, uns 170, i pel que fa a la secció oficial de competició "no passarà de 25 films".

El festival ha dedicat el cartell a l'univers 'trekkie', i programarà algunes projeccions i actes, a més de comptar amb alguna presència relacionada amb la mítica sèrie de ciència-ficció.

Creada per Gene Roddenberry el 1966, la franquícia ''Star Trek'' es compon de cinc sèries de televisió, una sèrie d'animació i dotze pel·lícules, així com una dotzena de videojocs, diferents jocs de rol, centenars de novel·les i relats de ficció.

L'equip de disseny gràfic la Xina, autor els últims anys del cartell del festival, ha explicat que "no hi ha res que generi més ganes de viatjar que un mapa enorme; i la imatge d'aquest any és precisament un intent de reflectir el mapa més gegant del món: el de l'univers".

Ángel Sala ha recordat que ''el propi Gene Roddendberry sempre havia citat 'Planeta prohibit' com a referent per a 'Star Trek', però també va dir que li havien influït una sèrie de pel·lícules que s'havien vist als EUA de manera clandestina, procedents de l'Europa de l'Est, i per això farem una petita retrospectiva de cinema soviètic de ciència-ficció".

Aquesta retrospectiva, ha avançat Sala, comptarà amb pel·lícules de gènere fantàstic realitzades entre 1957 i 1978 a països avui desapareguts com l'URSS, Txecoslovàquia i la República Democràtica Alemanya (RDA), i també de Polònia.

Amb el títol de ''Red Planet Marx: la conquesta (soviètica) de l'espai'', la retrospectiva desenvoluparà el concepte de la 'space opera', amb els viatges especials i la conquesta de l'univers com a elements protagonistes.

També es projectarà una producció nord-americana de l'època, realitzada a partir del metratge d'alguna de les pel·lícules del cicle i creada amb la intenció de comunicar una versió ideològicament acceptable de la versió soviètica.

Aquesta visió es completarà amb l'edició d'un llibre sobre el cinema del gènere a les antigues URSS, Txecoslovàquia i RDA.

El festival reforçarà el programa de curtmetratges, i aquest any treballaran en "una selecció més radical, amb menys quantitat, però exposats en no més de dues sessions a l'Auditori, unes condicions que afavoreixen aquests nous talents", ha argumentat.

Sobre la programació, que el festival donarà a conèixer en un primer avanç d'aquí a un mes, Sala ha assegurat que ja tenen ''unes 70 pel·lícules confirmades, però encara no es poden donar a conèixer perquè també les tenen confirmades festivals amb dates anteriors com Toronto o Venècia''.

Ha anunciat que hi haurà ''una bona representació de cinema català de gènere, i és bastant probable que la inauguració sigui amb un film català, que es troba encara en fase de postproducció''.

Després d'haver visitat diversos festivals i a la tornada de Canes, Ángel Sala considera que aquest any hi ha una "bona collita" del gènere i, en un to misteriós, ha dit que "pel·lícules que han estat xiulades a Canes i que no han tingut premis són les que segurament aplaudirem a Sitges''.