La Cobla del Futur

L'Auditori de Girona acull demà el concert de joves promeses amb direcció de Francesc Cassú

27.05.2016 | 07:19
La Cobla del Futur

La Cobla del Futur és un projecte que va néixer el 2013 impulsat per l'Ajuntament de Girona i l'Auditori, amb l'objectiu de fusionar una formació de relleu amb una selecció de músics de cobla de menys de 30 anys. Després de les reeixides experiències de les darreres edicions, s'han seleccionat els millors músics d'arreu de Catalunya, de manera que s'obre aquesta oportunitat a tots els joves del país. El programa estarà integrat per obres per a una i dues cobles i tres cobles.
Aquest proper dissabte, 28 de maig, a les 7 de la tarda, l'Auditori de Girona acollirà el concert de la Cobla del Futur 2016. Aquesta formació la integra la cobla La Principal de la Bisbal i músics en formació menors de 30 anys. La direcció anirà a càrrec de Francesc Cassú.
Durant el divendres 27, es farà el Campus intensiu dels participants de La Cobla del Futur 2016 a Sant Gregori - Espai la Pineda.
El concert permetrà escoltar les obres La Fira, per a 2 cobles, de Joaquim Serra; Notes de quadern, també per a 2 cobles, del propi Francesc Cassú; i La maledicció del comte Arnau, per a 3 cobles, d'Eduard Toldrà.
Fins a 22 músics formaran part del projecte Cobla del Futur 2016.

APLEC DE girona
Als jardins de la Devesa de Girona seran l'escenari el proper diumenge de l'Aplec de la Sardana que arriba a la seva 59a edició, el que significa que és un dels més antics de Catalunya i sempre ha estat una mostra de catalanitat. Volem recordar una anècdota: un any s'autoritzà que es toqués La Santa Espina; entre els instrumentistes hi havia Ricard de Viladesau, que digué als companys: «Nois, això s'ha de tocar drets». Era la sardana de conjunt i tots plegats s'alçaren, enmig de forts aplaudiments.
A la primera part de l'Aplec d'enguany, al matí, s'interpretaran sardanes de 7 tirades, essent la 39a Trobada de Sardanistes Infantils. Hi haurà un galop i unes sardanes dedicades als més menuts. A dos quart d'onze es lliuraran els premis del XXI Concurs de poesia i redacció i el XXIX del Concurs de dibuixos.
A la tarda, les sardanes seran de 10 tirades, destacant l'estrena de la composició del mestre Ferran Carbellido i Enrich Allà on volem ser.

LA SARDANA DE CORPUS A OLOT
La Festa de Corpus destaca, a Olot, per les evolucions dels gegants d'aquesta ciutat, unes de les figures més emblemàtiques de Catalunya, i per la Sardana de Corpus, una gran sardana popular que es balla per tancar la festa a la plaça Major.
La festa de Corpus d'Olot és d'aquelles que no necessita de programa: és en clau local i tothom sap què, quan i on s'ha de ser i de quina manera. I és que el Corpus és, a Olot, una festa feta per als olotins sense pretensió d'atraure visitants. Es tracta d'una festa molt antiga i de tradició no n'hi falta. La notícia més vella que actualment es té de la Festa de Corpus a Olot és del 1521. El Dr. Danés recorda que ell hi havia vist ballar la sardana curta i hem trobat cròniques que ens diuen que el segle XIX s'hi havia ballat el contrapàs i la sardana curta.
En el segle XX, la festa comença un període de recuperació de certs elements que s'havien anat perdent. Així, l'any 1979 es recupera el costum de ballar la Sardana de Corpus.
En l'actualitat, la festa compta amb dos elements que la singularitzen, la presència i el Ball dels Gegants, uns dels més antics de Catalunya, i la Sardana de Corpus, una gran sardana popular que es balla per tancar les celebracions a la Plaça major. "bviament la sardana que s'interpreta és la popular de la ciutat Adéu, vila d'Olot, del mestre Joan Casanova.
La festivitat ja comença el dissabte a la tarda, amb una cercavila pels carrers de la ciutat dels gegants. Tots els actes seran amenitzats per la cobla La Principal d'Olot.

LES ENRAMADES D'ARBÚCIES
Aquesta festa ja es començà diumenge passat amb el concurs de catifes i segueixen els actes populars durant la vuitada del Corpus que aquest any fou el 26 de maig. Durant tota la setmana, del dijous 26 de maig al dimecres 1 de juny, tenen lloc les Enramades, quan els veïns s'esforcen per enramar, posant banderetes als carrers i flors en algunes cases. Durant aquesta setmana, cada dia hi haurà actes: passades matinals i nocturnes pels carrers, danses populars, concerts, cercaviles, una botifarrada, balls i sardanes. En les sardanes hi actuaran les cobles Montgrins i l'Arbucienca.

ASSEGURANÇA PER a ACTES SARDANISTES
Un any més, la Confederació Sardanista de Catalunya ha efectuat una pòlissa d'assegurança de Responsabilitat Civil.
En ser una entitat confederada, aquesta assegurança cobreix la responsabilitat civil de totes les activitats sardanistes dels associats.
Per a qualsevol consulta es pot contactar el 933 197 637 o bé el mail: info@conf-sardanista.cat

OBRA COMPLETA D'EDUARD TOLDRÀ
Dilluns 30 de maig a les 7 de la tarda, a l'Institut d'Estudis Catalans, l'Editorial Dínsic farà la presentació de l'edició completa de la música per a cobla d'Eduard Toldrà. El mestre Salvador Mas i Conde ha tingut cura de l'edició crítica i ell mateix es farà càrrec de la direcció musical del concert.
L'enregistrament de l'obra completa per a Cobla és un treball de la Cobla Sant Jordi sota la direcció de Salvador Mas i Conde i editat per Columna Música.
L'obra per a cobla de Toldrà es compon de trenta-sis obres, trenta-quatre sardanes i dues composicions no sardanístiques: Les danses de Vilanova (1921), glossa del ballet popular, i La maledicció del Comte Arnau (1926), impressió lírica -segons consta al subtítol- per a tres cobles i timbal.
En l'Obra Completa, les sardanes es publiquen cronològicament segons la seva data de composició. Al Volum I s'hi apleguen dotze sardanes (1917-1923), tretze al Volum II (1924-1932) i sis al Volum III (1935-1950), a més de les esmentades dues obres no sardanístiques i un apèndix amb tres sardanes revesses.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema