Fermí Fernández, Marc Martínez, Teatro del Barrio i Goyo Jiménez són alguns dels protagonistes de la segona edició del Singlot 2016, que se celebrarà del 28 al 30 de juliol en el marc de la 54a edició del Festival Porta Ferrada a Sant Feliu de Guíxols. Així mateix, el certamen, dirigit per Andreu Buenafuente, tindrà dos noms destacats: Leo Bassi, qui rebrà un premi del festival i el director d'escena Andrés Lima oferirà una màster class. Buenafuente ha bromejat que "és un festival de comèdia seriós", al temps que ha recalcat la solidesa i la serietat del projecte. El Festival està produït pel Terrat, The Project i el festival Porta Ferrada.

En aquesta edició s'ha programat el monòleg 'El sommelier' de Fermí Fernández, escrit per ell i Toni Orensanz i el mateix Fernández; 'Be god is', una producció de l'Espai Dual, que combina música, humor i teatre gestual; 'Mal Martínez' protagonitzat per Marc Martínez, que es posa a la pell d'un cantactor protesta des-actualitzat; 'El rey' de la companyia El Teatro del Barrio amb Luis Bermejo, Alberto San Juan i Willy Toledo, que es pregunten per a què serveix la monarquia a Espanya, i l'espectacle 'Nano cabaret' d'Yllana, que mescla música i humor. També actuarà el monologuista Goyo Jiménez amb el muntatge 'By the way'.

Així mateix, el director d'escena Andrés Lima, qui ha guanyat diferents premis Max, oferirà la màster class d'aquesta edició del Singlot. El festival ha destacat que Lima amb el seu treball ha contribuït a la renovació dels conceptes de la posada en escena teatral.

Leo Bassi, primer premi Singlot

Aquest any el festival entregarà per primera vegada el premi Singlot que serà per a Leo Bassi com a reconeixement a la seva carrera i trajectòria de més de 40 anys. De fet, Bassi va ser l'encarregat d'inaugurar el Singlot 2015. Segons el festival, "el seu inconformisme i la seva irreverència de més de sis generacions de comediants són un referent per a Singlot i per la comèdia universal". Buenafuente ha ressaltat que Bassi és "el gran pallasso internacional i està en forma i serà molt bonic que vingui".

Si a la primera edició del festival el cartell el va realitzar Javier Jaén, en aquesta s'ha encarregat a Mikel Urmeneta, fundador i creador de Kukuxumusu, que actualment està al capdavant del seu projecte Katuki Saguyaki.

Un dels altre aspectes que ha destacat Buenafuente són les jornades professionals. L'objectiu és unir durant tres jornades als principals creadors de comèdia del país amb els productors, distribuïdors i exhibidors de referència. Amb aquestes jornades, cada creador presentarà un projecte per despertar l'interès dels productors i distribuïdors per a que participin i produeixin el muntatge. En aquest sentit, l'edició d'aquest any 2016 del festival serà la segona i la primera en programar una producció Singlot. Una producció que va sorgir de les taules de cooperació de les jornades professionals del primer Singlot i que és el muntatge 'Mal Martínez'.

Buenafuente ha ressaltat que en la passada edició van fer una bona reflexió sobre el món de la comèdia. "Pretenem que el festival sigui no només una programació, sinó que tingui una mica més de profunditat amb una reflexió professional que aquest any són sessions més intenses".

Els espais on se celebrarà el certamen són l'Espai Las Vegas, el Ginjoler, l'Espai Pati i l'Espai Thyssen.

Per la seva part, l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ha manifestat que l'aposta de Sant Feliu per la cultura no ve d'ara i no és flor d'un dia, i ha recordat els 54 anys del Festival Porta Ferrada. "L'oferta cultural de Sant Feliu és de primer nivell", ha afirmat.