Leonardo Padura: "Encara que aparentment Cuba no ha canviat, sí que ho ha fet"

L'escriptor afirma que ara es pot contractar una línia de telèfon mòbil "cosa molt elemental i prohibida fins fa molt poc" o que creix el nombre de microempreses privades

30.05.2016 | 06:53
Leonardo Padura.

Immers en el que ell mateix anomena el "tour europeu", que l'ha portat per diversos països, l'escriptor cubà Leonardo Padura reflexiona en una entrevista sobre la situació del seu país i assegura que, encara que "Cuba és una societat que aparentment no ha canviat, realment sí que ho ha fet".

El Premi Princesa d'Astúries de les Lletres 2015 i creador del policia Mario Conde, explica que, quan aquests dies li pregunten a ell i a la seva dona Lucía López Coll per la situació de l'illa després dels últims esdeveniments, com la visita de Barack Obama, i si això suposa algun senyal, ells responen: "sí, però no".

Segons el seu parer, "avui a Cuba no pots entendre res en blanc o en negre, i quan es diu que és l'infern comunista o el paradís socialista es perden matisos".

Sosté que en els últims sis o set anys, des que Fidel Castro va abandonar la primera línia de la política, "s'acumulen petits canvis, que sumen un canvi significatiu", i ho exemplifica comentant que ara es pot contractar una línia de telèfon mòbil "cosa molt elemental i prohibida fins fa molt poc" o que creix el nombre de microempreses privades.

També troba significatiu que s'hagi "eliminat el maleït permís de sortida en el passaport i que te l'habilitin dos anys, de manera que, si tens diners per comprar el passatge, te'n pots anar a Burundi si vols".

Leonardo Padura, que té nou llibre als prestatges, "Retorno a Itaca" (Tusquets), escrit a quatre mans amb el cineasta francès Laurent Canet, sobre el guió de la pel·lícula del mateix nom, ironitza que, fins als anys noranta del segle passat, la societat cubana va ser molt homogènia.

"Tots érem igual de pobres, però ara aquest teixit social es va dilatant i no viu igual un empleat públic amb un sou de 500 pesos al mes (uns 25 euros), que el propietari d'un restaurant que factura uns mil euros diaris. Viuen en condicions materials i en realitats diferents", afegeix.

També diu que els cubans es troben enmig d'un procés que els té commoguts, com és el restabliment de les relacions amb els Estats Units, tot i que encara es mantingui l'embargament. "La desaparició de l'embargament és el que podria accelerar les relacions entre Cuba i Estats Units, propiciant grans canvis", augura l'escriptor.

Padura creu que un altre fet determinant caldrà buscar-lo a l'horitzó de l'any 2018, "quan la generació històrica deixi el poder".

Segons la seva opinió, "malgrat que la gent que ve pertany a la mateixa estructura, és molt més jove i això provocarà diferències en les coses més elementals" i pregunta: "Oi que la teva mare no organitza la casa com ho fas tu? Oi que la teva filla no ho farà igual que tu, encara que sigueu totes de la mateixa família?".

De tota manera, l'autor no amaga que "un dels exercicis més difícils que hi ha és fer prediccions de futur per a Cuba" i afegeix: "ens falta informació per poder arribar a establir hipòtesis i crear teories".

No obstant això, sí que constata que, en un "procés de canvi", els millor posicionats políticament i econòmicament "poden ser els més beneficiats en el futur".

Aprofundit en alguns aspectes del seu nou títol, "Retorno a Itaca", en el qual hi ha una reflexió sobre el que suposa viure amb por en societats com la cubana, Padura considera que els "espais d'expressió" han crescut al seu país.

"La por ha disminuït, el que no vol dir que hagin desaparegut els mecanismes de control i de censura", adverteix Padura, i rememora que va estar a punt de d'aplicar-se a la pel·lícula de Cantet, "encara que acabem omplint la Cinemateca de Cuba amb 1.400 persones".

Del que passa en aquest film i en el llibre -en principi, una simple trobada entre un grup d'amics en un terrat de l'Havana- diu que si va provocar "reaccions de censura" va ser perquè "els cinc amics que apareixen estan parlant de veritats que ningú pot rebatre".

Sobre els joves cubans, afirma que "avui s'assemblen molt més a la joventut del món que la meva joventut s'assemblava a la del món de la meva època", i postil·la en aquest sentit que "tots volen l'últim model de telèfon mòbil o la samarreta de moda de Dolce & Gabbana".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema