exhortar

30.05.2016 | 06:53

«El Papa sap molt bé la pregunta que Jesús va fer a Pere, abans de fer-lo vicari seu a la terra:?M'estimes?»

«Exhortare», en llatí, vol dir encoratjar. «Exhortar», en català, té més aviat un to que suscita una mica el reny, o un estil jurídic. L'exhortació Apostòlica del papa Francesc, Amoris Laetitia («l'Alegria de l'Amor») és un document pontifici que significa «encoratjament». Però la paraula, en aquest cas, mai no tradueix amb exactitud el contingut, que considero extraordinari.
Parlar del matrimoni en un temps com el nostre, en el qual s'ha reduït a un ritus jurídic civil amb fràgil consistència- un home es pot casar set vegades en una setmana, si hi ha temps per arreglar els tràmits del divorci-, i parlar-ne amb una fermesa doctrinal i un coneixement experimental, que arriba a sorprendre pel seu realisme i a emocionar per la tendresa amb la qual s'inclina damunt tots els problemes que poden variar, des de la força afectiva de l'enamorament fins a la sensació de pertinença mútua al final de la vida, passant pel teixit de mil goigs i mil dolors, que el converteix en una aventura humana cabdal, al mateix temps que es va descobrint el rol de Déu en aquest entramat humà; Parlar de tot això, avui, és d'una gosadia admirable.
El Papa sap molt bé la pregunta que Jesús va fer a Pere, abans de fer-lo Vicari seu a la terra: «Pere, m'estimes»? Rellegeixo el text i veig que m'ha sortit una frase massa llarga. Però és que, de moment, no sé dir gaire res més. Tot és grandiós, complex i ple de bellesa, tot i ser banyat de fragilitat humana. És una gran responsabilitat -els que puguin- aprofundir aquest document. Que ningú, pensant-se que «ell ja ho deia», s'estalviï d'estudiar què vol dir: «Acompanyar, discernir i integrar la fragilitat». És un gran tema cultural i salvífic ofert, com un servei, al món d'avui.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema