El pavelló d'Espanya, titulat Unfinished i dirigit pels arquitectes Iñaqui Carnicero i Carles Quintáns, va rebre ahir el Lleó d'Or a la XV Biennal d'Arquitectura de Venècia, van informar els organitzadors. El Jurat internacional de la Biennal va considerar Espanya mereixedora del guardó a "la millor participació nacional" a causa de "la selecció acurada dels arquitectes emergents el treball demostra com el compromís i la creativitat poden superar els límits materials i de context". Després de rebre el premi, Carnicero va explicar que el Jurat de la Biennal ha recompensat el treball que els professionals espanyols han desenvolupat en temps de crisi.

"Han valorat d'una banda la unitat de la mostra, on hem volgut o intentat mostrar el que diferents estudis d'arquitectura estan fent ara mateix al nostre país i com la crisi econòmica, tot i el que pugui semblar, ha acabat sent una oportunitat per al sector", va afirmar. En la seva opinió, els arquitectes espanyols estan treballant amb "estratègies" centrades a valorar "el patrimoni que ja existeix" i sobre el qual, "afegint els mínims elements, estan aconseguint revitalitzar edificis abandonats i construccions que d'una altra manera podrien haver quedat oblidades".

A més de l'espanyol, ahir també va ser distingit el pavelló del Perú, titulat Our Amazon Frontline i comissariat per José Orrego, que va rebre una menció especial de la XV Biennal. El Jurat va considerar que el pavelló era mereixedor d'aquest esment "per haver portat l'arquitectura a un racó remot del món, fent d'aquest un lloc per a l'educació i al mateix temps un mitjà de protegir la cultura amazònica".

La proposta del Perú compta amb els arquitectes Jean Pierre Crousse i Sandra Barclay com a responsables, en el marc d'aquesta Biennal de Venècia 2016, que està dirigida per l'arquitecte xilè Alejandro Aravena, premi Pritzker 2016, sota el tema Reporting from the Front.