Girona commemora el centenari de l'escriptor i activista Peter Weiss

Una conferència i una taula rodona al Museu d'Història dels Jueus serviran per homenatjar i l'obra de l'autor alemany i reflexionar-hi

30.05.2016 | 06:53
Peter Weiss.

Amb motiu del centenari del naixement de Peter Weiss (1916-1982), escriptor, artista, cineasta, dramaturg i activista alemany, la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili i la Fundació Antoni Tàpies, juntament amb el Museu d'Història dels Jueus i el Museu Memorial de l'Exili, han organitzat un cicle de conferències per tal de revisitar la seva vida i el seu pensament.
La represa de la seva gran novel·la, L'Estètica de la resistència (1981), des de les condicions del present i les pràctiques que depassen la literatura constitueix el fil conductor d'aquestes jornades, que tindran dues sessions a Girona i dues més a Barcelona, i comptaran amb la presència d'alguns dels especialistes nacionals i internacionals més destacats en la seva obra.
L'Estètica de la resistència és una novel·la-assaig -el seu primer volum va aparèixer el 1979- que proposa un recorregut pel segle XX a partir de profundes reflexions sobre els avenços i fracassos de les opcions polítiques emancipadores. La Guerra Civil espanyola, al costat de la resistència enfront del nazisme, actua com una de les peces clau en el decurs de l'extens relat. Alhora, l'aprenentatge cultural i estètic també és plantejat com una possibilitat de supervivència enmig d'un context amenaçat per l'obscurantisme vinculat a la progressió del totalitarisme. Walter Benjamin, Bertolt Brecht, Thomas Mann, entre altres, prenen un paper de centralitat en les digressions pregones que apareixen a la novel·la. La guerra, l'exili, l'Holocaust, les actituds davant el feixisme, les contradiccions i paradoxes presents en els processos revolucionaris són qu?estions que circulen per aquesta obra imprescindible de la literatura universal.
Aquest dimecres, 1 de juny, al Museu d'Història dels Jueus, a partir de les 18.30, tindrà lloc la conferència L'Estètica de la Resistència o l'(anti)novel·la de formació, a càrrec de Germán Garrido Miñambres, de la Universitat Complutense de Madrid. Així mateix, tindrà lloc la taula rodona Seny i revolució: Peter Weiss i Hölderlin, amb la participació de Jörg Zimmer i Mònica Carbó de la Universitat de Girona. En aquesta mateixa taula, a partir d'una altra obra teatral de Peter Weiss, Hölderlin, s'intentarà reflexionar entorn del contrast entre la figura del poeta i filòsof Friedrich Hölderlin i la interpretació de Peter Weiss en la peça teatral homònima, en la qual una constel·lació de personatges històrics escenifiquen la tensió intemporal entre seny i follia, rebel·lió i obediència, llibertat i repressió.

Parada a Barcelona
El dimarts 7 de juny, a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona, tindrà lloc un altra conferènciaa càrrec de Carles Guerra, director de la Fundació Antoni Tàpies. Aquesta xerrada partirà de l'exposició 1979. Un monument a instants radicals que, l'any 2011, el mateix Guerra va comissariar i va concebre a partir de la novel·la L'Estètica de la resistència. També es durà a terme la projecció d'un film i una altra conferència sobre una de les localitzacions més destacades de l'obra de Weiss.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema