Fa vint anys que els experts sabien que sota les pintures rupestres de l'abric rocós de la Cañada de Marco, a Alcaine (Terol), hi havia gravats que semblaven molt més antics, però no ha estat fins ara que gràcies a les últimes tecnologies han pogut descobrir aquestes pintures.

Els investigadors han utilitzat tecnologia punta per poder veure més enllà d'on els ulls permeten sense danyar les pintures, d'un gran valor cultural. "Fins ara era difícil saber si els gravats estaven sota o damunt de les pintures i per tant si eren anteriors o posteriors", explica el director del Parque Cultural del Río Martín, José Royo.

Ell és un dels coordinadors de la recerca de l'abric rocós, un referent de l'Art Rupestre Llevantí i proposat juntament amb tres més d'Aragó per ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Amb una estimació de fa entre 6.000 i 8.000 anys, Royo ressalta que aquests són els gravats més antics trobats fins ara al parc, on hi ha fins a 30 abrics de pintures rupestres.

Les tècniques de microfotografia i fotogrametria han permès descobrir que aquests gravats de poca profunditat representen quadrúpedes i parts de figures humanes com les extremitats, la qual cosa demostra la mà de l'home en aquest lloc abans fins i tot del que daten les pintures rupestres.

A més, al llarg de més de sis mesos d'estudi, els investigadors també han pogut desxifrar algunes de les pintures ja descobertes, com unes en les quals només s'identificaven els braços de figures humanes i ara han esbrinat que es tracta de dones que transportaven alguna cosa a la cintura, i també han completat escenes de danses. "Això demostra que durant diversos mil·lennis van pintar en aquest abric", explica Royo.

Els investigadors han datat aquestes pintures al neolític perquè els han vinculat a altres gravats situats al Barranco Hondo de Castellote i les plaquetes aparegudes a Cova Fosca, a Ares del Maestrat, a Castelló. "Aquesta plaqueta va aparèixer en una excavació arqueològica de fa 8.000 anys, que en trobar-se en una excavació és més fàcil datar-la", afegeix l'expert.

Pintures de diferents períodes

Allà s'han trobat pintures rupestres llevantines pròpies de depredadors i pintures rupestres esquemàtiques pròpies de productors que abasten diferents períodes entre l'epipaleolític i el neolític. El treball dels investigadors del parc, així com de la Universitat de Castella-la Manxa i de la Universitat de Barcelona, ha permès fer un "mapa" de la zona.

L'estudi acabarà aproximadament d'aquí a un mes i es presentarà en un curs de la Universitat d'Estiu de Terol que se celebrarà a Ariño i que es recollirà en una publicació per tal de divulgar-la.