Investigadors del Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB) han documentat que les femelles de marmota són infidels per evitar la consanguinitat i augmentar les possibilitats de supervivència dels seus fills. Segons l'estudi dirigit per la investigadora Mariona Ferrandiz Rovira i publicat a la revista Ecology and Evolution, quan la parella dominant és molt similar genèticament, la femella opta per reproduir-se amb altres mascles, un comportament que obeeix a la necessitat de generar una descendència més diversa genèticament i més capaç de respondre favorablement als paràsits.

Segons Ferrandiz, la femella dominant d'un grup de marmotes escull tant el mascle dominant com l'opció de ser-li infidel segons diferents aspectes genètics del mateix. La investigadora ha estudiat una població de marmotes (Marmota marmota) dels Alps francesos amb dades des del 1990 al 2010. La major taxa de fills il·legítims es dóna quan els dos membres de la parella dominant són o molt semblants genèticament o molt diferents.

«Al voltant del 10 % de les cadellades tenen almenys un fill il·legítim fruit de la copulació amb un mascle no dominant. Es creu que les femelles tenen aquest comportament perquè pot ajudar a tenir una descendència més variable genèticament», segons Ferrandiz.

Les marmotes són mamífers que viuen en petits grups de fins a 20 exemplars, on a priori només es reprodueix la parella dominant. Tant els mascles com les femelles del grup tenen una forta necessitat de convertir-se en dominants, ja que d'una altra manera han d'abandonar el grup i les possibilitats de sobreviure soles l'hivern alpí són remotes.