La peripècia que una xerpa de l'Himàlia, la Pemba, va iniciar fa nou anys per abandonar el deu Goli natal per anar a viure a Taradell en busca d'una vida millor és l'argument del documental «La Pemba torna a Goli».

El projecte, cooproduït per TV3, va iniciar ahir una campanya per recollir 5.700 euros per a fer front a les despeses de viatge al Nepal per a gravar el 90% del film.

De moment, compta amb diversos suports com el de l'Ajuntament de Figueres -on ahir es va presentar el projecte- o el Cinclub Diòptria.

De fet, es tracta d'una producció 100% empordanesa sota la direcció del periodista Josep Pérez i la direcció de fotografia del que durant anys va ser fotògraf del setmanari «L'Empordà», Roger Lleixà.

El documental, que serà emès en un dels programes com «Sense ficció » o «El Documental» de la cadena catalana, farà el viatge de retrobament de la Pemba fins a aquesta població, a la falda de l'Everest.

Un dels últims reductes allunyats del progrés que es troba a quatre dies a peu des de la carretera més propera i que no disposa ni d'electricitat ni aigua.

I ho farà a través de la visió de deu personatges de gran trascendència a Goli: el mestre, el bruixot, el guia de muntanya, un monjo o una grangera, entre d'altres.

La pel·lícula vol mostrar la Pemba com un exemple de superació de tots aquells sense recursos que van arribar a Europa a la recerca d'un futur millor. També, però, busca trencar tòpics a l'entorn del poble xerpa i fer un retrat dels últims pobles que queden allunyats de la civilització.

La campanya Verkami estarà oberta fins al proper 15 de juliol a través de l'adreça http://www.verkami.com/projects/15015-pemba-vuelve-a-goli.