El director català Albert Serra va rebre ahir a París el Premi Jean Vigo 2016 del Llargmetratge per la seva última pel·lícula, La mort de Lluís XIV, estrenada amb gran èxit el maig passat en una de les seccions oficials del Festival de Canes.

Serra va ser celebrat pels dotze membres del jurat Jean Vigo "per la seva manera singular de filmar la història" i per les seves pel·lícules "alhora sumptuoses i desimboltes que fan d'ell un cineasta únic".

El banyolí es va declarar molt complagut per haver rebut un premi "molt important a França".

Serra va compartir paper estel·lar amb el director i productor francès Paul Vecchiali, Premi Jean Vigo d'Honor "per la seva obra independent i singular, que va marcar i va influir més de mig segle de cinema francès", i el també francès Vincent Li Port, distingit pel seu curtmetratge Le Gouffre.

Serra també va declarar que sent un gran respecte per la cultura francesa i va dir que ha estat més influït en el seu art per la literatura gal·la que pel cinema, amb excepcions com la Nouvelle Vague, per la ruptura formal que va suposar. Una ruptura "que cal continuar i que intento fer modestament", va afegir.

De la seva creixent fama a França va assegurar "no donar importància a això, sincerament".

"Mai m'ha impressionat, ni per a bé ni per a mal", va precisar l'artista, que manté la seva residència a la seva Catalunya natal i que ara prepara una nova pel·lícula sobre una jove artista al món de l'art contemporani.

"Moltes obres poden semblar absurdes, banals, exagerades, però darrere pot haver-hi puresa", va dir Serra, que va considerar que cal tenir fe en els artistes, "que són un altre món", i cal perseverar amb innocència, "com 'El Quixot'".