Una desena d'exposicions abordaran la dimensió artística i cívica de Carles Fontserè

La commemoració del centenari del naixement inclou la publicació del quart volum de les memòries del cartellista i fotògraf

08.06.2016 | 14:47

Una quarantena d'activitats arreu de Catalunya configuraran l'Any Carles Fontserè amb motiu del centenari del seu naixement. Un total de deu exposicions a museus com el MNAC, el Centre Cultural Terrassa, la Fundació Lluís Coromina o a la Fundació Vila Casas revisaran la seva tasca com a fotògraf, artista polièdric i cartellista, així com les mirades cap a ell d'altres fotoperiodistes catalans. En paral·lel, també es publicarà el 2017 el quart volum de les seves memòries, que va deixar inacabades, i la monografia sobre els seus inicis en la fotografia a Nova York i que inclou documentació inèdita sobre els projectes amb Camilo José Cela. La commemoració del centenari busca oferir una visió enllà de la seva trajectòria artística i preveu abordar també la visió cívica d'home compromès amb la lluita pels drets socials i llibertats nacionals, que ho va pagar amb l'exili.

La primera de les exposicions amb motiu de l'Any Fontserè, 'Carles Fontserè, photocitizen. Els projectes pendents' s'inaugurarà aquest divendres al Centre Cultural Terrassa i viatjarà posteriorment a Nova York. La mostra revisa els inicis fotogràfics de l'artista en el context d'una Nova York que esdevenia la capital internacional de la fotografia.

'L'aventura artística' al Monestir de Sant Esteve serà la segona mostra que s'inaugurarà i abordarà el conjunt de l'aventura artística del cartellista, de trajectòria nòmada i polifacètica. Cartellista durant la Guerra Civil, pintor, gravador, il·lustrador de llibres, dibuixant i fotògraf, l'exposició oferirà un recorregut per les principals disciplines de l'artista i inclourà, per primera vegada, una selecció de les fotografies inèdites a les terres gironines, on va residir.

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) també s'afegeix al conjunt d'actes de commemoració del centenari amb una mostra que s'inaugurarà a l'octubre i que exhibirà els panells amb fotomuntatge que composen la seva obra monumental 'Una història gràfica de Nova York', que va donar al mateix MNAC el 1997. En les obres queden paleses les facetes més conegudes de Fontserè i, de manera específica, el componen escenogràfic de la seva personalitat artística.

L'Arxiu Nacional de Catalunya inaugurarà al febrer de l'any que ve una exposició sobre els cartells de Fontserè en el context de la guerra i la revolució i la vinculació de l'artista amb el Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya, del qual ell en va ser impulsor. En paral·lel, la Fundació Lluís Coromina reinterpretarà en una exposició les 60.000 fotografies del fons fotogràfic de l'artista. Finalment, una mostra entre el juny i el novembre de 2018 a la Fundació Vila Casas sobre el període londinenc de Fontserè amb els seus treballs visuals clourà el programa expositiu de l'any de commemoració.

Un any commemoratiu també per a les publicacions
A més de les mostres, el programa de l'Any Fontserè també inclourà la publicació de diversos llibres. Concretament, el 2017 es preveu publicar el quart volum de les seves memòries, una obra que va des dels anys 50 fins als 60 del segle passat i que l'artista va deixar inacabada. Editat pel Departament de Cultura de la Generalitat, porta per títol provisional 'Carles Fontserè. Dues dècades novayorquines: The American Dream, The 50s&Turbulent Years, The 60s'.

També en vistes a l'any que ve, el programa de commemoració del naixement de Fontserè inclourà la publicació de la monografia sobre els inicis de l'artista en l'àmbit de la fotografia a Nova York a mitjans i finals dels 50 i els projectes que l'artista va desenvolupar al llarg de la dècada següent. El volum presta especial atenció a les seves relacions amb nuclis intel·lectuals, artístics i fotogràfics tant de la ciutat americana com de Barcelona i, concretament, aborda la seva estreta vinculació amb Camilo José Cela, amb qui des de 1966 va idear diversos fotollibres que havien de ser editats a l'Estat. El llibre publicarà correspondència i material fotogràfic inèdit fins ara.

El documental 'Art i rebel·lia. Carles Fontserè, a contracorrent', dirigit per Joan Albert Abril i que s'estrenarà el 8 de setembre d'aquest any serà l'aposta principal entre les iniciatives audiovisuals de l'Any Fontserè.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema