Jacques Léonard és un dels protagonistes de la programació d'estiu del Museu Palau Solterra de Torroella de Montgrí. Aquest fotògraf francès que es va enamorar d'una model d'ètnia gitana va aconseguir immortalitzar la vida d'aquesta comunitat a la Barcelona dels anys 50 i 60 des d'una perspectiva "íntima".

La mostra, que compta amb la col·laboració de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, vol exhibir el llegat visual d'un autor encara poc reconegut que va morir a l'Escala el 1995.

Per primer cop s'exposa la càmera amb què treballava i fotografies familiars.

Jacques Léonard (París 1909-1995) és autor del fons fotogràfic més important sobre la cultura gitana a la ciutat de Barcelona. Dels 18.000 negatius que s'han conservat gràcies als seus dos fills i que van passar a formar part de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona l'any 2009, 3.000 estaven dedicats exclusivament a aquesta ètnia.

Una exposició aquell mateix any va permetre donar a conèixer una figura desconeguda i posar-la en valor. Ara la Fundació Vila Casas ha volgut retre-li el seu homenatge amb Barcelona gitana, una selecció de quaranta fotografies en blanc i negre de temàtiques com ara els rituals i celebracions, el món quotidià i la família, les escenes de carrer i els retrats que va fer durant els anys 50 i 60.

Són imatges d'un gran "impacte" i força, tal com explica Glòria Bosch, directora d'Art de la fundació i una de les comissàries de la mostra juntament amb Jordi Calafell, Anna Llopis, Sílvia Omedes i Maria Plana.

"Va tenir un accés directe als gitanos de Montjuïc amb una intimitat i naturalitat que altres fotògrafs no ho podien fer", subratlla.

La clau per poder endinsar-se en aquesta cultura va ser que s'enamorés de Rosario, una model d'aquesta ètnia i membre del clan Amaya, amb qui es va casar i va tenir fills.

La mostra al Palau Solterra es complementa a més amb fotografies inèdites de la família i també la càmera que utilitzava per fer aquestes instantànies. Segons Bosch, "va tenir una vida de pel·lícula però va morir oblidat".

La nova programació que organitza la Fundació Vila Casas també inclou una mostra dedicada a l'obra Solitud, de Caterina AlbertSolitud amb fotografia de Josep Pérez coincidint amb el 50è aniversari de la mort de l'autora, juntament amb altres apostes artístiques, com ara l'exposició De l'Antàrtida a la Torre. Fotopoètiques del silenci, de Ramon Dachs, i Split images, d'Eduard Olivella.

L'exposició Solitud, comissariada per Cristina Escat, vol ser una lectura lliure d'aquesta obra basant-se sobretot en l'angoixa i l'univers interior de la protagonista de la novel·la, la Mila, van explicar ahir els organitzadors.