La sega, Els segadors, de Pep Ventura, La garba i Blat segat, de Josep M. Soler, L'espiga daurada, de Ramon Serrat, El goig del batre, de Josep Vilaró, La segadora, de Josep Pi, Festa de garbers, de Joan Balcells, El cant del batre i La segadora de Josep Vicenç "Xaxu", Els segadors, d'Adrià Esquerrà, Els segadors, de Francesc Alió, Els segadors, de Josep Viader, Els segadors, de Roland Bessons, Els segadors, de Francesc Cassú, Els segadors, de Narcís Paulí, Els segadors, d'Antoni Botey (alguns d'aquests títols fan referènciaa l'himene nacional), Els segadors de Cassà de la Selva, de Joan Moliner, La cançó dels segadors, de Pere Mañé, La festa dels segadors, d'Antoni Català, Segadors a Barcelona, de Josep Vinarós, Segadors al camp, de Joaquim Nualart, Blat segat, de Segismon Claveria, Blat segat, de Pere Camps, El blat, de Joan Ribó, Granet de blat, de Rafel Ferrer, La dansa del blat, de Eduard Carbonell, La festa del blat, de Pere Mañé, La festa del blat, i El plany de la segadora, de Pere Mercader Andreu, La joia del blat, d'Enric Morera, La Plaça del blat, d'Andreu Garriga, La sardana dels blats, de Pere Molas. I amb el títol de La segadora, n'han escrit: Joan Bonaventura, Antoni Seguro, Pere Rigau, Felip Cervera.

Aplec de la Bisbal

Aquest cap de setmana és la població de La Bisbal que celebra el seu Aplec de la Sardana, arribant a la 54è. edició. Ja el dissabte dia 11 hi ha diversos actes. A les 6 de la tarda, davant el cine del Mundial, la Cobla de l'Escola Municipal de Música Conrad Saló oferirà una ballada sardanista infantil i a les 8 de la tarda a l'església parroquial es celebrarà una missa en memòria dels músics i sardanistes difunts.

El diumenge, el dia de l'Aplec, al passeig Marimon Asprer hi actuaran les cobles Bisbal Jove, Jovenívola de Sabadell, Montgrins, La Principal de la Bisbal i l'Escola Municipal de Música Conrad Saló.

En el decurs del matí hi haurà una trobada de puntaires i una de col·leccionistes de plaques de cava, també un concurs de colles improvisades i un concurs escolar de dibuix i pintura amb el tema: L'Aplec i el Daró. A la tarda hi actuarà la colla sardanista Aires gironins.

Entre les moltes interpretacions de les sardanes destaquem: Dolç record, de Conrad Salo que dedicà a la seva esposa Maria Pietat Rulduà, Monjoliu, de Manel Oltra, recent traspassat, Cum laude al mestre, de Josep Cassú, amb motiu del desè aniversari de l'estrena, Ofrena a sardanistes, de Josep Auferil, amb motiu del centenari del seu naixement, Joia de viure, de Josep Làzaro, en record del bon amic sardanista Toni Bonaterra, i l'estrena de Gràcies Ramon, de Josep Cassú, dedicada a Ramon Duran i Candaler, al qual se li ofereix un homenatge.

Aplec de Toluges

En aquesta població de la Catalunya Nord es va celebrar la primera assemblea de Pau i Treva de Déu dels comtats catalans, l'any 1027, sota la presidència de l'abat Oliba. Toluges continua amb la seva identitat catalana i una bona mostra és la celebració cada any del seu Aplec de la Sardana, que en aquesta ocasió es desenvoluparà, diumenge, en l'edició 31è. Al parc de Clairfont sonaran les cobles, Tres vents i Nova Germanor, a partir les 15.30 hores.