El cineasta Agustí Villaronga rescata la memòria de la Guerra Civil Espanyola en una pel·lícula d'emocions, "Incerta glòria", l'equip de rodatge del qual posa rumb ara a Barcelona després de sis setmanes de treball en llocs del Front d'Aragó.

La pel·lícula tracta "aparentment sobre la guerra" però amb la particularitat de què "no hi ha cap tret; és com tractar una zona morta", ha explicat el cineasta durant el rodatge en el poble antic de Belchite (Saragossa), les ruïnes del qual encara es conserven en peu després dels bombardejos durant la Guerra Civil.

"Es tracta, sobretot, de les emocions dels personatges: els soldats, la gent del poble i la gent de Barcelona que va i ve a visitar als seus familiars; en aquest cas, una dona al seu marit", ha apuntat el cineasta.

"Incerta glòria", basada en la novel·la homònima de l'escriptor català Joan Sales, comparteix època amb dues cintes anteriors: "El Mar", que narra la Guerra Civil a Mallorca i "Pa Negre", que relata la postguerra des de la visió d'un nen.

Per a l'actor català Marcel Borràs, que desenvolupa el paper d'un soldat en el front, la cinta "parla de relacions molt íntimes com l'amistat, l'amor, la traïció o l'engany".

"L'important de la història són les coses que els succeeixen, no hi ha guerra pràcticament, és com una espera", ha afegit.

La cinta s'ha rodat, entre d'altres localitzacions, en les trinxeres de la ruta d'Orwell en Alcubierre (Osca), el poble de Caminreal (Terol) o les trinxeres de Leciñena i l'assentament antic de Belchite, tots dos a la província de Saragossa.

La productora executiva de la cinta, Isona Passola, ha subratllat que "Incerta Glòria" serà "la pel·lícula del Front d'Aragó" i ha posat en valor el fet que els escenaris en els quals es roda siguin els espais reals en els quals es desenvolupa la trama.

Segons ha explicat el director, el film abraça uns sis mesos en el front que inclouen, a més d'estiu i tardor; l'hivern, que van simular ahir amb neu artificial.

Fins al rodatge es van acostar representants institucionals com alguns regidors de Belchite o la diputada de la Diputació Provincial de Saragossa Cristina Palacín, institució que ha recolzat el projecte i que va destacar el valor afegit que crea el cinema a la zona "durant el procés de rodatge i també en l'aparició en les pel·lícules".

El cineasta ha comptat en aquesta ocasió amb els actors Marcel Borràs, Núria Prims, Oriol Pla o Bruna Cusí, així com l'actriu aragonesa Luisa Gavasa, qui donarà vida a la tia Olegaria.

El director s'ha mostrat molt feliç per poder treballar amb Gavasa, amiga de la joventut, amb la qual, no obstant això, mai havia col·laborat.

A una setmana i mitja de la fi del rodatge, Villaronga espera que el procés d'edició de la cinta -que "té ingredients com perquè sigui una pel·lícula que pugui agradar aquí i fora"- conclogui al desembre i que es pugui estrenar a principi de l'any que ve.