El nombre de robatoris en centres de culte de la diòcesi de Girona s'ha reduït un 68% des de l'any 2010, quan el Bisbat i els Mossos d'Esquadra van impulsar un pla específic després que diverses esglésies gironines patissin una onada de robatoris. Aquell 2010 es van registrar fins a 38 denúncies en temples de la diòcesi, una xifra que significava un augment notable respecte a les 23 que s'havien comptabilitzat l'any anterior. Per això, Mossos i Bisbat van dissenyar un pla per prevenir que els lladres entressin en les més de 1.100 esglésies, centres de culte, capelles i ermites de la demarcació. Gràcies a l'aplicació d'aquest pla, l'any passat es van registrar només 12 incidències, mentre que durant aquest primer semestre de 2016 n'hi ha hagut cinc (una menys que en el mateix període de l'any passat).

Després de la reunió bianual de balanç entre Mossos i Bisbat, que es va celebrar ahir, el sergent de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà Andreu Masegosa, va explicar que el balanç d'aquesta primera meitat de 2016 és positiu, ja que a banda d'haver-se reduït el nombre de denúncies també ha baixat la sensació d'inseguretat entre els preveres.

Des de l'entrada en vigor del pla, l'any 2010, el nombre de denúncies ha experimentat una davallada. D'aquesta manera, el 2010 es van registrar 38 denúncies; el 2011 n'hi va haver 33; el 2012 se'n van registrar 26; el 2013 n'hi va haver 17; el 2014 es va arribar a la quota mínima -nou- i l'any 2015 se'n van rgistrar dotze. De moment, en el que portem de 2016 n'hi ha hagut cinc, mentre que en el mateix període de l'any passat havien estat sis.

El pla, que s'ha dut a terme en dues fases, ha consistit en la instal·lació de sistemes de protecció i de seguretat, la substitució d'imatges originals per rèpliques, l'organització de més de vuitanta contactes per oferir consells de seguretat als preveres i l'elaboració d'un cens exhaustiu on es detallen els objectes de valors que es troben a les esglésies i ermites de la diòcesi gironina.

A la trobada d'ahir, a banda de Masegosa, hi van assistir el bisbe de Girona, Francesc Pardo, el vicari general, Lluís Suñer, i el cap de la regió policial dels Mossos a Girona, Josep Milan. Durant la trobada van examinar les denúncies rebudes i van avaluar l'eficàcia del pla.