L'exposició Carles Fontserè: photocitizen. Els projectes pendents dóna el tret de sortida al conjunt d'activitats que en els pròxims mesos serviran per commemorar el centenari del naixement de Carles Fontserè.

La mostra, que es pot veure al Centre Cultural de Terrassa fins al 17 de setembre, és una aproximació a la seva faceta de fotògraf i intenta entendre els seus inicis, les influències que té a Nova Yok a finals dels 50, on hi viu com a exiliat republicà, i com porta el gènere de la fotografia documental a Catalunya a través de les imatges de la metròpoli novaiorquesa i dels posteriors viatges a Paris, Roma, Londres i Mèxic.

"Ell no s'inventa res", explica la comissaria de la mostra, Núria F. Rius, que afegeix que Fontsarè buscava copiar "l'estil documental i l'aproximació antropològica" a les ciutats per apropar aquesta modernitat a una Barcelona de postguerra.

Cartellista, escenògraf, il·lustrador i pintor, Carles Fontserè va començar a dedicar-se a la fotografia pels volts de 1958 a Nova York, que era aleshores la capital mundial de la fotografia, especialment en el gènere documental.

L'exposició que fins a mitjan setembre es pot veure al Centre Cultural de Terrassa, està pensada com un recorregut per les ciutats on Fontserè hi va fer parada. La mostra de Terrassa podria acabar aterrant també a Nova York.

Exposició a Porqueres

D'altra banda, la biblioteca Carles Fontseré de Porqueres va inaugurar ahir també una exposició dedicada a l'artista. Aquesta mostra presenta 12 fotografies, 6 il·lustracions, 1 còmic, 1 pintura i objectes personals com la màquina d'escriure o la càmera fotogràfica.

Núria Batllem, directora de l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany, ha explicat que amb aquestes dues exposicions arrenca un centenari del naixement de Fontseré que a partir del 21 de juliol portarà a Banyoles una mostra sobre les diferents disciplines que practicava.