Un equip internacional de científics ha descobert que, davant de situacions perilloses o que puguin suposar una amenaça per a la nostra vida, el cervell fa servir una "drecera" per enviar una alarma "ultraràpida" a l'amígdala, l'àrea encarregada de processar la por, entre d'altres emocions. La investigació, publicada ahir a Nature Neuroscience, ajudarà a entendre millor trastorns com l'ansietat o les fòbies, i altres malalties actualment difícils de tractar.

L'amígdala és una de les parts més profundes del cervell, que, des del punt de vista evolutiu, compta amb estructures subcorticals antigues, com, a més de l'amígdala, l'hipocamp, i altres posteriors com l'escorça, la part externa que cobreix els dos hemisferis. "El circuit que arriba a l'amígdala és com la calçada d'una ciutat romana.

Sobre ella han passat moltes altres civilitzacions però encara segueix en ús", va explicar ahir Bryan Strange, director del Laboratori de Neurociència Clínica del Centre de Tecnologia Biomèdica de la Universitat Politècnica de Madrid (CTB-UPM) i autor principal de l'estudi.

Aquesta part del cervell és l'encarregada de processar la por i la major part de les emocions de càrrega negativa com la ira. "Quan veiem imatges que interpretem com una amenaça, l'amígdala s'activa, una activitat que es pot mesurar amb ressonàncies funcionals i altres tècniques de neuroimatge", va afegir Strange.