Una munió d'artistes de les més diverses disciplines actuaran avui al Centre Penitenciari Brians 2, a Sant Esteve de Ses Rovires, en una jornada destinada a "eixamplar finestres" perquè per a la supervivència dels interns "és fonamental saber que hi ha a fora algú que pensa en ells", va explicar Lluïsa Geronès, de l'associació Akan de Girona.

Lluïsa Geronès és un dels nombrosos col·laboradors de l'Associació La Penyora Cultura. Aquesta entitat va presentar l'onzena edició del festival El Patio, una cita que any rere any porta la cultura a les presons de Catalunya.

Consol Ribas, codirectora del festival amb Lluís Llamas, va defensar que "la gent a la presó ha de rebre educació amb vista a la seva reinserció social". Llamas va afegir que "sense un projecte de reinserció, les vides de les persones perden sentit".

El Patio arrencarà entre reixes a les cinc d'aquesta tarda amb l'actuació humorística d'Amparo Parra i Pau Josep Macaya, que donaran pas a la música de Delorian's i a l'humor gestual d'Ovidi Llorente i Isaac Trias. Després arribarà el hip-hop i reggae de Prince Osito, Dr. Matanzas i Crotchet Fiona. El festival també inclou l'actuació del mag Toni Cors i el flamenc de Javi Coll.

Un equip tècnic integrat per Toni Cors, Carles Martínez, Martí Ferrer i Jofre Oliveras col·labora en aquesta nova edició d'El Patio, festival que fa visible l'existència de la porció de la societat que aquesta mateixa societat decideix que ha de viure privada de llibertat.

L'educadora Montse Triola, monitora de teatre i música, va llençar ahir a l'aire la idea de crear un festival adreçat a les persones que han passat de la presó a la vida en llibertat condicional.

L'actriu Amparo Parra va fer notar que hi ha molts exemples d'artistes internacionals que van descobrir el seu talent a la presó.

Ovidi Llorente va assegurar que "la llibertat de l'artista és contagiosa".

D'altra banda, Lluïsa Geronès va anunciar per al mes de juliol una actuació del Cor Akan a la presó del Puig de les Basses de Figueres. "L'immigrant està sol a la presó intentant sobreviure i compredre què li ha passat", va dir una compromesa Lluïsa Geronès.