Els experts consideren que un petit rosegador australià és el primer mamífer del planeta que desapareix a causa del canvi climàtic provocat pels éssers humans, segons van publicar ahir diversos mitjans locals. L'animal, conegut amb el nom científic de Melomys rubicola, es trobava a Bramble, una diminuta illa que s'eleva a tres metres del nivell del mar a l'Estret de Torres, que separa Austràlia i Papua Nova Guinea.

L'existència d'aquest rosegador, considerat l'únic mamífer endèmic de la Gran Barrera de Coral, va ser registrada pels europeus el 1845 en aquesta illa on abundaven. No obstant això, una expedició va reflectir el 1978 la reducció del nombre d'exemplars a només uns centenars, fins que el 2009 l'espècie va ser vista per última vegada.

"Probablement això representa la primera extinció d'un mamífer causat pel canvi climàtic provocat per l'home", apunta un informe científic publicat al portal del govern de l'estat australià de Queensland. Fa dos anys un equip del Ministeri de l'Ambient i Protecció del Patrimoni de l'estat australià de Queensland i la Universitat de Queensland va realitzar una investigació a la recerca d'alguns dels exemplars, sense aconseguir albirar-ne cap.