La Fiscalia de València investigarà si les declaracions del cardenal arquebisbe de València Antonio Cañizares en defensa de la família cristiana i contra "els atacs de l'imperi gai i certes ideologies feministes" són constitutives d'un delicte de foment de l'odi. La investigació s'obre després que el col·lectiu Lambda València, de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, interposés el passat 3 de juny una denúncia contra Cañizares juntament amb una cinquantena d'entitats, sindicats i partits. Fonts de la fiscalia van explicar ahir que l'admissió a tràmit és un pas més però que no prejutja els fets ni té conseqüències per a l'arquebisbe. La denúncia, interposada per via penal, ha estat adscrita a la fiscal delegada de delictes d'odi, Carmen Andreu.

Durant la presentació de la denúncia, la coordinadora de Lambda, Fani Boronat, va considerar que les declaracions de Cañizares "sobrepassen la llibertat d'expressió, són paraules d'odi i poden ser considerades delicte d'odi". L'arquebisbe es va disculpar a través d'una carta adreçada als feligresos i va retirar les paraules que haguessin pogut ferir. Cañizares demanava però al president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig i el síndic de Compromís Fran Ferri que rectifiquin "per respecte a vosaltres i per justícia envers l'Església que no pot ser tractada així", després que aquests censuressin les declaracions en una sessió de les Corts Valencianes. "Els demano, a més, que deixin d'assetjar l'Església, a persones i institucions d'Església, i que actuïn respectant la llibertat religiosa, base d'una democràcia. Prego per ells i els perdono, no saben el que fan", va assenyalar.

La coordinadora de Lambda va valorar les disculpes remarcant que no són suficients perquè, tot i reconèixer que Cañizares es pot haver sentit assetjat, "es presenta com a víctima quan en realitat les víctimes som les persones a les quals amb les seus declaracions ha estat atacant, el col·lectiu LGTB i el moviment feminista".

La notícia sobre la investigació de Cañizares arriba enmig de la polèmica que ha tornat a enfrontar el cardenal amb el col·lectiu de gais i lesbianes, després que l'organització Endavant hagi convocat una concentració amb un cartell on es pot veure "La Moreneta" i "La Geperudeta" fent-se un petó.