La NASA vol crear oxigen a Mart i desenvolupar un propulsor electrosolar

L'agència espacial dels Estats Units té previst llançar una missió tripulada al planeta vermell el 2030

16.06.2016 | 07:21
Escena de la pel·lícula "Marte".

Estats Units confia que el 2020 pugui crear oxigen artificial a Mart amb un experiment del robot explorador que substitueixi el Curiosity i està investigant un motor de propulsió solar per viatjar per l'espai profund. Aquests van ser dos dels aspectes sobre la futura missió nord-americana a Mart que l'administradora adjunta de la NASA, Dava Newman, va explicar ahir en una trobada amb periodistes a Viena, on assisteix a una reunió de l'Oficina de Nacions Unides per a l'Espai Exterior.

"Estem fent les inversions necessàries i estem més a prop que mai en la història de la civilització humana d'enviar humans a Mart en la dècada de 2030", va exposar l'experta. "Volem viatjar-hi per saber si hi va haver vida en el passat i si altres planetes poden ser habitables", va subratllar. Newman va explicar que la NASA compta amb un full de ruta de tres etapes per desenvolupar una missió tripulada a Mart el 2030, per al que a més del desenvolupament tecnològic s'ha d'avaluar l'impacte en la salut de llargues estades a l'espai.

Ja des de 2010 la NASA estudia els efectes que una estada perllongada en l'espai pot tenir en el cos humà, ja que la radiació espacial pot augmentar les probabilitats de càncer i períodes llargs d'ingravidesa debiliten la massa òssia. Els astronautes que viatgin a Mart podrien passar més de tres anys a l'espai, segons va relatar Newman, ja que només arribar al quart planeta del sistema solar, situat a uns 77 milions de quilòmetres, suposaria un periple de vuit mesos.

En una segona fase, l'agència espacial nord-americana pretén desenvolupar missions en el conegut com a espai profund -més enllà de la influència gravitatòria de la Terra i la Lluna- amb la càpsula espacial Orió i el coet pesat SLS (Space Launch System), que s'estan ultimant. Així, en la propera dècada la NASA espera enviar una missió tripulada a explorar un asteroide, una experiència en la qual l'agència posarà a prova noves tecnologies i capacitats.

El projecte inclou que es desenvolupin nous propulsors espacials, com un model "electrosolar" que serviria en el futur de motor per naus de càrrega que s'aprovisionin als astronautes a Mart. "Per transportar càrrega un dels candidats és el propulsor electrosolar", sobre el qual ja s'està investigant, va explicar Newman. Aquest tipus de propulsor només es faria servir per a les naus de càrrega ja que, encara que és molt eficient en l'ús d'energia, és "més lent"

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema