Descobreixen la "ruta" que va seguir el VIH per propagar-se pel món

Un estudi internacional assenyala el turisme i el comerç com els factors clau en l'expansió del virus

16.06.2016 | 07:21

Un equip de l'European Society for Translational Antiviral Research ha traçat les "rutes de propagació" que va experimentar el virus del VIH a tot el món després que aquest arribés als Estats Units a principi dels 70, i assenyala al turisme i el comerç com factors clau. L'estudi -que ha comptat amb la participació d'Institut d'Investigació de la sida IrsiCaixa- apunta que l'expansió del subtipus B del VIH-1, el cep del virus més abundant a Europa, Austràlia i Amèrica, reflecteix els esdeveniments geopolítics de la segona meitat del segle XX.
Des que el Virus de la Immunodeficiència Humana de tipus 1 (VIH-1) va ser descobert a principi dels vuitanta, a Occident ha predominat el subtipus B d'aquest virus, que va arribar als Estats Units des d'Àfrica a través d'Haití. No obstant això, el patró de la propagació posterior segueix sent poc conegut. Segons la investigació, recollida per la revista Journal of Molecular Epidemiology and Evolutionary Genetics of Infectious Diseases, els ceps d'Europa de l'Est i Occidental no es van barrejar entre ells fins a la caiguda del Teló d'Acer, quan la migració entre les dues regions va ser menys restringida. Dels resultats de l'estudi es desprèn que factors com el comerç internacional, el turisme o els moviments migratoris tenen un paper rellevant en la dispersió del VIH en àmbit internacional.
Els investigadors han analitzat gairebé 9.000 genomes de ceps del VIH-1 del subtipus B provinents de 78 països, amb l'objectiu de "mapar" la seva expansió en el món durant els últims 50 anys. Per als científics, l'esmentada investigació avala la teoria que adverteix que per eradicar la malaltia caldrà intensificar les mesures tant a nivell local com supranacional. Segons l'investigador de IrsiCaixa Roger Paredes, aquests resultats demostren una vegada més que les epidèmies "no entenen de fronteres".
L'estudi científic mostra també que el virus va viatjar des d'Amèrica del Nord fins a Europa Occidental en diferents ocasions, mentre que Europa central i Oriental van quedar aïllades durant la més gran part de l'inici de l'epidèmia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

El dramaturg belga Fabrice Murgia
«El teatre és una arma formidable per fer-nos preguntes, sobretot sobre el poder i les seves idees»

«El teatre és una arma formidable per fer-nos preguntes, sobretot sobre el poder i les seves idees»

Fabrice Murgia torna al Temporada Alta amb «Children of nowhere» que dóna veu als presos polítics...

El Consell Ministerial de l´ESA debatrà el pròxim desembre el futur d´ExoMars

L'Agència Espacial Europea (ESA) va informar ahir que analitzarà el futur de les...

El Vaticà prohibeix escampar o tenir a casa les cendres dels difunts

El Vaticà prohibeix escampar o tenir a casa les cendres dels difunts

La Doctrina de la Fe de l'Església Catòlica publica un nou document aprovat pel papa Francesc

Mor el mateix dia i a la mateixa hora que va néixer als 103 anys

El britànic Jimmy Newell va morir el passat dia 11 d'octubre a les 12 del migdia a la ciutat de...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema