Duquende, Pablo Carbonell i Kepa Junquera protagonitzaran els concerts més destacats del desè aniversari del festival Gastromusical, una proposta que combina música i gastronomia al Molí de l'Escala i que tindrà lloc aquest any del 20 al 24 de juliol.

El responsable de la cita, el cuiner Jordi Jacas, va explicar ahir que aquest any es repetirà la fórmula de les últimes quatre edicions, en les quals diferents cuiners de prestigi convidats ideen un menú per a cada un dels artistes.

L'inici del festival anirà a càrrec de la cantant Lucrècia, que va ser qui va estrenar la primera edició i que, aquesta vegada, estarà acompanyada als fogons per Xavier Pellicer.

De Pellicer, que regenta el restaurant Céleri a Barcelona, Jacas va subratllar que ha inspirat "tota una generació de cuiners en el rigor, atenció al producte i direcció".

El segon concert anirà a càrrec de Pablo Carbonell, que acaba d'editar disc i unes memòries i al qual acompanyarà a la cuina Vicenç Fajardo, que actualment està al capdavant de La Plaça, a la localitat gironina de Madremanya.

Jordi Jacas va assenyalar d'aquesta actuació que reunirà "dos artistes molt divertits" amb la presència del cantant de Los Toreros Muertos i de Fajardo, "que té la capacitat de sortir de casa i organitzar esdeveniments a bord d'una furgoneta".

El 22 de juliol, el Gastromusical adapta la proposta de l'any passat de nit flamenca, que repeteix aquesta vegada amb Duquende i Chiquelo a la guitarra, amb el basc Kepa Junquera com a músic convidat.

El Molí de l'Escala reproduirà un antic mercat basc i oferirà un menú en el qual el protagonisme recaurà en "les mitjanes, els montaditos o els pebrots", segons va explicar l'amfitrió, Jacas.

El penúltim dia serà el de la jornada dedicada als petits, l'anomenat "Gastrokids", que aquest any tindrà lloc en el veí jaciment arqueològic d'Empúries i que inclourà, a més de tallers i titelles, una actuació del grup The Penguins.

La clausura es desdoblarà de nou amb el GastroVermut, on la música anirà a càrrec de Paula Grande, i la nit flamenca amb Duquende i Chicuelo, quan el Molí de l'Escala tornarà a vestir-se de pati andalús.

L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, que va assistir a la presentació del festival, va destacar que es tracta d'un "projecte consolidat" i va elogiar que, per primera vegada, surti del restaurant que regenta Jordi Jacas per visitar un altre espai del municipi com és el jaciment d'Empúries.

Puga va qualificar aquest pas com "el primer d'una col·laboració més intensa de l'oferta cultural de què disposa el municipi".