Aquest proper diumenge, 19 de juny, serà el Dia Universal de la Sardana i la peça unitària a interpretar arreu per totes les cobles és Gentil Adrianna, de Manuel Balasch i Suñé, en el marc del centenari del seu naixement.

La idea del Dia Universal de la Sardana és difondre el concepte i el so de la sardana arreu. A més a més, vol crear sentiment de comunitat i germanor amb una sardana concreta.

Gentil Adrianna es va estrenar el 1948 i el seu títol original era Adriana. Per tal de poder-la interpretar a qualsevol activitat sardanista prevista per al 19 de juny, se'n poden demanar les partitures o un gravació en mp3 a la secretaria de la Confederació Sardanista de Catalunya. Aquests darrers anys s'ha facilitat la difusió de la sardana unitària entre entitats, cobles i casals catalans de l'exterior. De fet, els darrers anys, casals com el de Grenoble (França), Basilea (Suïssa), Mendoza (Argentina) o Victòria (Austràlia) han participat en l'esdeveniment.

El Dia Universal de la Sardana el va instituir el 1960 l'Obra del Ballet Popular i la Confederació Sardanista de Catalunya el gestiona des del 2012.

Gairebé cada dia hi ha la celebració d'alguna dedicació diària, en tots els camps, social, mèdic, ambiental, musical, etc., i el de la sardana no hi podia faltar tot i que és de les celebracions més antigues, des del 60. Potser, però caldria donar-hi més força, més promoció.

Com veureu amb l'Agenda ben poques audicions hi ha. Això no funciona!

APLEC D'anglès

Diumenge, dia 19 , la Font del Canyo d'Anglès, serà el marc del 62è Aplec de la Sardana, en sessions de matí i tarda hi actuaran les cobles: Bisbal Jove, Ciutat de Granollers i Ciutat de Girona.

Un dels aspectes que singularitzen aquest aplec és la concessió del guardó Rosa d'Or. L'Agrupació Sardanista Floricel atorga cada any el premi a alguna persona que s'hagi significat pel seu treball i acció vers la sardana.

Aquest any s'ha concedit, amb tot mereixement a l'escalenc Jordi Gallegos i Córdoba.

Neix a l'Escala, el 28 d'abril del 1981 i en el si d'una família molt modesta i treballadora.

Ja de molt jove, s'integra i forma part de diferents entitats culturals del teixit associatiu escalenc.

Aprèn des de ben petit a ballar la sardana i l'any 2001 entra a formar part de l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu. Des d'aleshores que dedica temps del seu oci a ensenyar i difondre la nostra dansa, especialment en els cursets anuals de sardanes que s'imparteixen des de l'associació a autòctons i a estrangers.

L'any 2005, quan perillava el futur de l'entitat, en Jordi assumeix el càrrec de president de l'Agrupació. S'inicia així el procés de refundació de l'associació, que a partir del gener de 2006 passa a denominar-se Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu.

En el camp de la difusió, l'octubre de 2004 ingressa a la ràdio local, Ràdio L'Escala, i esdevé el conductor i presentador, conjuntament amb el seu company i veterà sardanista Carles Pous, del conegut, popular i reeixit programa radiofònic setmanal Obligat de Sardana, que encapçalà fins el juny de 2014.

És autor del voluminós llibre titulat L'Escala des de l'empostissat. Història de la Principal de l'Escala i les altres cobles locals, que es va presentar el juliol de 2008. El gener de 2007, després que el 2006 es commemorés el 50è aniversari de la mort del popular compositor escalenc Josep Vicens i Juli, l'Avi Xaxu (1870-1956), presenta l'opuscle Josep Vicens i Juli, l'Avi Xaxu (1870-1956). La vida d'un escalenc polifacètic, publicat en el núm. 92 dels Fulls d'Història Local de l'Escala. Encara que ha treballat i segueix estudiant i investigant els diferents compositors escalencs, actualment prepara un llibre sobre la vida, obra i transcendència de la figura de l'Avi Xaxu en el camp de la música a Catalunya.

Com a representant de l'Escala, des de l'any 2006 forma part de l'Agrupació d'Aplecs Sardanistes de les Comarques Gironines, de la qual al 2010 n'esdevé secretari i passa a ser-ne president, l1 de març del 2014.

Com a historiador, sardanista i professor, disposa de tots els instruments de la cobla i els utilitza per mostrar-los i explicar-los, ja sigui als infants i adolescents com a monitors de la Sardana a l'Escola en diversos centres educatius de l'Escala i entorn, així com quan és desplaça pel nostre País donant conferències sobre la sardana i del funcionament dels instrument.

petició de la confederació sardanista de la sardana

La Confederació Sardanista de Catalunya, ha enviat una missiva i ha començat a treballar per fer realitat la declaració de la Sardana com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

L'escrit és el següent:

"L'assemblea general acorda impulsar una candidatura de la sardana a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, amb l'objectiu de reforçar la vitalitat del moviment sardanista i de la sardana, de donar-los més projecció social i de contribuir així a la salvaguarda d'aquest patrimoni. La junta directiva s'encarregarà d'emprendre totes les accions que consideri necessàries per aconseguir aquest reconeixement internacional i n'informarà regularment l'assemblea general.

Ja s'ha constituït una comissió per empènyer endavant la candidatura i s'han establert els primers contactes amb entitats i persones que hi poden ajudar.

El trajecte és llarg. Abans d'arribar a la UNESCO cal preparar-se bé i s'han de passar barreres administratives no fàcils. Cal fer un esforç per explicar-ho a tot el món sardanista i que tothom la faci seva. Cal el suport de tots per poder arribar al final amb èxit. S'anirà informant del passos que es van fent i la CSC està oberta als comentaris, preguntes i aportacions que ens vulgueu fer".