Poc conegut és que el primer rodatge cinematogràfic a Girona data de 1912 i porta la firma de Segundo de Chomón, o que el pont de Pedra surt en un llargmetratge protagonitzat per Dirk Bogarde.

Tot de curiositats de la ciutat de Girona com a plató de cinema veuen la llum a l'exposició Girona Plató, que s'ha inaugurat aquest dissabte a la Casa Pastors de la plaça de la Catedral, on es podrà visitar gratuïtament fins les properes Fires de Sant Narcís.

No es pot negar que el rodatge de la sèrie Joc de trons ha ajudat al redescobriment de Girona com a plató televisiu i d'alguna manera ha estimulat la producció de l'exposició d'estiu de la Casa Pastors, una mostra que pren com a excusa l'escenari per acabar parlant finalment d'una ciutat que té una notable capacitat d'atracció.

Una ciutat que durant més de cent anys ha captivat realitzadors que han deixat petja en el cel·luloide -avui en el disc dur- amb títols entranyables com Pandora y el holandés errante (1950), Amor adolescente (1969), Mi general (1987), Soldados de Salamina (2003), El perfum (2006), les sèries Secrets de família (1995) o Ermessenda (2010), fins a arribar a Murieron por encima de sus posibilidades (2015) o al recent desplegament espectacular de l'equip de producció de Joc de trons.

L'exposició presenta fotografies ampliades de fotogrames o d'escenes dels dies de rodatge de més de cinquanta llargmetratges, a més a més d'attrezzo -hi ha espases i roba de Joc de trons-, vestuari, guions originals, cartells i entrevistes a creadors locals.

Comissariada per Pep Prieto i Laura Merino, Girona plató, que no deixarà de moment catàleg, ofereix una visió de l'evolució històrica de la ciutat com a escenari.

L'exposició, que concep la ciutat com un personatge més, s'estructura en tres àmbits: La ciutat revelada (on Girona exerceix de Girona); La ciutat disfressada (on recrea altres ciutats reals o imaginàries) i La ciutat en construcció (on es mostra el procés de maquillatge a què s'han sotmès carrers i places per aparèixer en pantalla).

Entre altres aspectes de l'exposicó, destaca un remake homenatge del film Girona, la Venècia espanyola, de Segundo de Chomón a càrrec d'Isaki Lacuesta.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va recordar en la presentació de l'exposició que l'Ajuntament aposta "per la cultura per aconseguir una ciutadania més lliure i més crítica".

El regidor de Cultura, Carles Ribas, va remarcar que les imatges que ofereix l'exposició "tenen el poder d'immortalitzar el nostre patrimoni i la nostra cultura" i "és una oportunitat per descobrir com ha evolucionat la ciutat al llarg de gairebé cent anys".

El recorregut expositiu permet conèixer de prop el treball de cineastes gironins que han confiat en la ciutat com Isaki Lacuesta, Pere Vilà o Robert Bellsolà.

La mostra ha estat produïda per l'Ajuntament de Girona, a través del Museu d'Història de Girona, el Museu del Cinema i la Girona Film Office.

Ha comptat amb la col·laboració de la Col·lecció Benejam, la Filmoteca de Catalunya, la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i l'empresa Movistar +.