Els rectors de les universitats Autònoma de Barcelona, Politècnica de Catalunya i de Girona, UGT i CCOO i diverses associacions i sindicats d'estudiants han reivindicat aquest dijous la gratuïtat de les taxes en un termini de deu anys, començant amb una reducció del 30 % el pròxim curs.

El rector de la UdG, Sergi B0net, ja va elevar el febrer passat al claustre de la UdG la proposta de reclamar a la Generalitat i al Parlament la gratuïtat dels estudis superiors, iniciativa que va rebre l'aval unànim dels claustrals.

Ara la proposta pren volada i es projecta en l'ámbit nacional. En una roda de premsa conjunta ahir a Barcelona, el membre del Consell de l'Estudiantat de les universitats catalanes Lluís Forcadell va assegurar ahir que han expressat també el seu suport a la reducció de preus els rectors de les universitats de Barcelona, de Lleida i Rovira i Virgili (Tarragonès).

L'únic rector que no s'ha pronunciat sobre aquest tema, tot i ser consultat, ha estat el de la Pompeu Fabra, segons Forcadell. Sergi Bonet, present a la roda de premsa, va explicar que el mes de juliol vinent es reunirà l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) per intentar consensuar una declaració conjunta sobre els preus universitaris.

Els estudiants i rectors reclamen que el Govern català rectifiqui el decret de preus i beques universitàries aprovat el passat dia 9 d'aquest mes, amb vista al pròxim curs 2016-2017, que no recull la reducció del 30 % de les taxes aprovada pel Parlament de Catalunya, amb el vot en contra de Junts pel Sí.

El Consell de l'Estudiantat de les universitats catalanes (CEUCAT), en representació dels estudiants catalans, consideren que "el model de preus públics que defensa la Generalitat, el més car d'Espanya, no garanteix la igualtat d'oportunitats entre els diversos membres de la nostra universitat".

Els representants de la comunitat universitària presents en la roda de premsa van defensar un model d'universitat que tendeixi a la gratuïtat per garantir un accés just per a totes les persones.

També consideren que el model de beques del Ministeri d'Educació i de la Generalitat "són insuficients per garantir la igualtat d'oportunitats real dins la nostra societat", pel que reclamen que es modifiqui i s'atorguin beques-sou.

La recent elegida rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Margarita Arboix, va expressar el seu "total" suport als estudiants i va alertar que la Generalitat hauria de plantejar-se un nou sistema de finançament per a les universitats públiques, que actualment depèn, en gran part, de les matrícules i taxes dels estudiants.

"Cal treballar per un finançament just per a les universitats públiques, que no suposi un copagament per als estudiants" a través de les taxes, va considerar.

Sergi Bonet va recordar que Catalunya destina el 0,8 % del producte interior brut (PIB) a les universitats quan la mitjana dels països de l'OCDE li dediquen l'1,22 %. Dels 38 països de l'OCDE, en onze els graus universitaris són totalment gratuïts.