El procés de producció del vi a l'època romana, des del conreu de la vinya a l'Empordà fins al consum final del producte, s'explica a la nova exposició Una Mar de Vinyes, que des d'ahir es pot visitar al museu del jaciment d'Empúries fins al setembre. El títol complet de la mostra és Una Mar de Vinyes. Nunc est bibendum.

La mostra es divideix en set grans àmbits, a través dels quals s'explica el procés de producció del vi a l'època romana, des de les tècniques de conreu i el premsat, passant per la distribució comercial del producte en vaixells i àmfores, fins al consum a taula del producte.

El viatge a l'origen de la cultura del vi s'inicia a Mesopotàmia i Egipte, i trasllada l'espectador fins avui dia passant per l'època antiga, l'edat mitjana i l'època moderna.

Amb la conquesta romana, Empúries i l'Empordà van esdevenir un nou espai de mercat de consum per al vi procedent de la península itàlica, de Grècia i del nord d'Àfrica. Ben aviat, però, es va convertir en una terra d'inversió que va produir un excedent de vi destinat a l'exportació. En aquest àmbit s'explica d'on venia el vi a l'inici de la conquesta i amb quins vaixells i atuells es transportava i es consumia.

Les fonts clàssiques, les dades que aporten l'arqueologia i disciplines com la paleocarpologia, que estudia les restes vegetals, expliquen el conreu de la vinya, els estris i els diferents ceps que es plantaven a l'antiguitat.

En el cicle agrícola, la verema marcava l'inici del procés de producció del vi. Els equipaments que servien per obtenir el vi eren les sales de premsat, i en els cellers es realitzava el procés de fermentació. En aquest àmbit s'ha reproduït un antic celler romà amb una premsa de fusta feta a escala.

Les bòbiles i la fabricació de les àmfores, la comercialització del vi i els mercats de consum són altres àmbits de l'exposició.

A més de les reproduccions d'un vaixell amb una càrrega d'àmfores, una taberna o una premsa, també s'exposen més de vuitanta objectes relacionats amb el món del vi a l'època romana, procedents dels fons de diversos museus arqueològics catalanes: àmfores, marques dels antics productors de la regió, peces de taula, vasos i copes de tipologies molt diverses per al consum del vi, així com materials per al treball del camp o peces curioses com els taps que s'utilitzaven per segellar les àmfores.

Coincidint amb l'exposició, s'ha publicat el llibre Una mar de vinyes. El conreu de la vinya i el vi a Empúries, l'Escala i el Montgrí, amb articles de diversos historiadors, així com fotografies recuperades i fragments de memòria oral recollits els darrers mesos.

La mostra es complementa amb una segona exposició que es podrà veure al Museu de l'Anxova i de la Sal de l'Escala a partir del dia 18 de juny: Una mar de vinyes. El conreu de la vinya i el vi a Empúries, l'Escala i el Montgrí. Un repàs a la història d'aquest cultiu des del segle XVI fins avui dia, amb fotografies i objectes de l'arxiu històric.

Al voltant de l'exposició s'han programat visites per conèixer com s'elaborava i es consumia el vi a l'antiguitat. Les visites es complementaran amb un itinerari per la ciutat romana, on es visitarà el magatzem d'una casa i les tabernes de a zona del fòrum.

La primera tindrà lloc el 2 de juliol. També s'han programat dos tasts de vins DO Empordà criats en àmfora, a càrrec del sommelier Joan Benejam i un sopar bufet al jaciment amb maridatge de vins de l'Empordà i recital poètic de textos clàssics al voltant del món del vi.