Girona inaugurarà demà un nou centre jueu situat al carrer de la Força 29, al bell mig del Call. Ha estat impuslat per la Fundació Jabad Lubavitch i molt especialment pel seu cap, el rabí Libersohn. Hi haurà un rabí que tindrà cura de l'espai i l'objectiu és que, més endavant, pugui convertir-se en sinagoga, ja que actualment no n'hi ha cap a Girona. La inauguració es farà demà a les quatre de la tarda i comptarà amb la presència del gran rabí de Rússia Berel Pinchas Lazar. Durant la trobada se servirà un còctel kosher de benvinguda.

Segons ha explicat el responsable de Cultura de la Fundació Jabad Lubavitch, Sebastià Jané, el nou centre comptarà amb una biblioteca i s'hi faran diverses activitats, com exposicions, conferències, trobades o presentacions. La idea fonamental, tanmateix, és que doni servei a les famílies jueves de les comarques gironines, i per això hi haurà un rabí que realitzarà l'activitat religiosa quan sigui necessari. Jané assegura que l'objectiu no és competir amb el centre Bonastruc ça Porta, sinó actuar de forma coordinada.

"La comunitat jueva de Girona està molt escampada i l'objectiu és tornar-la a reunir en un punt determinat", assenyala Jané. I és que, segons recorda, la ciutat "té el barri jueu més ben conservat de tot Europa", tot i que encara no està prou reconegut a nivell internacional. Amb aquest centre volen tornar a situar Girona com "el centre cabalístic més important de tot el món occidental". Des de la Fundació reconeixen que és una idea "ambiciosa", però veuen que la ciutat té capacitats per aconseguir-ho. En aquests moments, tenen comptabilitzades tres famílies jueves vivint a la ciutat, però asseguren que n'hi ha moltes més a la demarcació i per això volen que el nou centre serveixi com a nexe d'unió entre elles.