Una recerca troba indicis de descendents de Bonastruc ça Porta al Marroc i als EUA

El Museu dels Jueus de Girona ressegueix el rastre dels cognoms a l'exposició «Llegat: paisatge humà dels calls»

19.06.2016 | 07:37
Marc Francesc s´explica davant el plànol que situa quatre famílies jueves al barri antic de Girona · Daniel Bonaventura

Una recerca que ha donat lloc a l´exposició temporal d´estiu del Museu d´Història dels Jueus de Girona ha trobat «indicis» de descendents de familiars del rabí i metge de l´aljama medieval gironina Bonastruc ça Porta al Marroc i als Estats Units.

L´historiador Marc Francesc, treballador del Centre Bonastruc ça Porta, és un dels autors d´una recerca amb l´objectiu de traçar la història de famílies que van viure als calls jueus de Girona, Besalú, Castelló d´Empúries, Tortosa, Palma de Mallorca i Barcelona a l´alta edat mitjana.

«Un dels resultats ha estat la troballa al Marroc i als Estats Units de famílies que mantenen el cognom Bonastruc ça Porta evolucionat a Sesportes», ha explicat l´historiador.

Malgrat que algunes d´aquestes famílies aporten documentació que els acredita com a descendents del cèlebre cabalista gironí, la dificultat de certificar l´autenticitat d´un llinatge tan antic porta els historiadors a curar-se en salut i parlar d´«indicis». Molta gent té interès a dir que pertany a un tan noble llinatge i cal anar amb cura amb les atribucions després de tantes diàspores i tants segles.

Marc Francesc ha dut a terme la recerca conjuntament amb els també historiadors Lídia Donat i Xavier Marcó.

El resultat és l´exposició Llegat: Paisatge humà dels calls, inaugurada ahir, i que es podrà visitar al Museu dels Jueus fins passat l´estiu. L´acte inaugural es va complementar amb un concert de música sefardita a càrrec de Liliana Benveniste.

L'exposició presenta els noms de les principals famílies jueves medievals i identifica sobre un plànol del call gironí medieval les cases de quatre destacats cognoms de l´època: Ravaya, Aninay, Del Portal (o Desportal) i Caravida. El plànol l´ha dibuixat l´investigador de la UdG Jordi Sagrera.

Segons els organitzadors de l´exposició, les famílies, cognoms i persones relacionades amb el passat jueu de les ciutats constitueixen el seu llegat immaterial, que va més enllà del llegat físic i monumental que també tenen aquestes localitats, i que «queda ben representat en aquesta exposició a través de fotografies i vídeos».

Així mateix s´ha aconseguit resseguir l´evolució d´alguns cognoms, en altres casos se´n perd el rastre i s´esfumen en el pou de la història.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema