L'església del conjunt monàstic de Sant Miquel de Fluvià, fundat per l'Abat Oliba, celebra enguany el 950è aniversari de la seva consagració. I per commemorar l'efemèride ha organitzat una sèrie d'actes que inclouen, entre altres, una conferència a càrrec de l'historiador Elvis Mallorquí que se celebrarà avui dissabte a les vuit del vespre. El títol de la xerrada serà El desconegut fons documental de Sant Miquel de Fluvià (segles XI-XIV) i tindrà lloc a la sala d'exposicions de l'Abadia.

El dissabte 23 de juliol, també a les vuit del vespre a la mateixa sala de l'Abadia, tindrà lloc una altra conferència: Monestir de Sant Miquel de Fluvià, una joia del romànic, a càrrec de Joaquim Tremoleda. El dissabte 6 d'agost, a les deu de la nit, se celebrarà la quarta Nit d'Estiu al Monestir, que consistirà en una vetllada musical. El diumenge 18 de setembre, l'església acollirà a les sis de la tarda la segona Trobada de Corals.

El plat fort de les celebracions, tanmateix, serà el diumenge 16 d'octubre. A les dotze del migdia es farà una missa solemne presidida pel bisbe, Francesc Pardo, i a la una del migdia es descobrirà una placa dedicada a l'Abat Oliba per tal de donar nom a la plaça del Claustre. Tot seguit s'inaugurarà la mostra documental i fotogràfica del conjunt romànic de Sant Miquel de Fluvià, comissariada per Jordi Mestre, a la sala d'exposicions de l'Abadia. La mostra estarà oberta a hores convigues fins al 31 de desembre.

A més a més, durant els propers mesos de juliol i agost s'oferiran visites guiades a aquest monestir, mentre que també hi haurà una exposició de dibuixos a càrrec dels alumnes de l'escola Vallgarriga. Finalment, també es projectarà l'audiovisual Claustres, elaborat per l'associació Amics de la Unesco de Girona.