L'obra "Germà de gel", de la gironina Alicia Kopf, l'àlbum il·lustrat "El viatge", de la italiana Francesca Sanna, i els contes de la nord-americana Lucia Berlin "Manual per a dones de fer feines" han guanyat la XVII edició dels premis Llibreter, que concedeixen els llibreters catalans.

El premi, organitzat pel Gremi de Llibreters de Catalunya i que es divideix en tres categories (literatura catalana, altres literatures i àlbum il·lustrat), té per objectiu destacar i reconèixer la qualitat i la significació de diferents títols, al mig de la gran oferta disponible, per afavorir la seva difusió, mitjançant la seva promoció en llibreries.

En l'apartat de literatura catalana, el membre del jurat Jordi Cubiró ha assenyalat que per unanimitat es va decidir que la guanyadora havia de ser Alicia Kopf, nom artístic d'Imma Ávalos Marquès, i el seu "Germà de gel" (L'Altra Editorial), el diari d'una dona que s'obsessiona per la història polar.

Kopf ha agraït la distinció i ha reflexionat sobre "la cadena de reconeixement" que ha suposat aquest llibre, que va fer "amb caràcter experimental, que és molt polièdric i té molt d'investigació, no és gens comercial". A l'hora d'enfrontar-se a la pàgina en blanc, el que volia era "transmetre una història d'autoconeixement i d'aventura", on barreja elements personals, de la seva vida, amb d'altres de ficticis. També ha reivindicat que les dones no només puguin explicar històries de vides difícils, ni de maternitats complicades, "sinó també explicar històries sobre el món, la política i l'art".

El Llibreter a l'àlbum il·lustrat ha recaigut en aquesta ocasió en "El viatge", de la italiana resident a Suïssa Francesca Sanna, publicat en castellà i català per Impedimenta, i que explica als més petits el que sent una família quan ha de fugir de casa seva per la guerra. En aquest sentit, Sanna ha recordat que aquest dilluns és el Dia Internacional del Refugiat i ha assegurat que va començar fa dos anys a treballar en el relat que ha escrit i il·lustrat, i creu que en aquest temps "el problema segueix vigent i no s'ha solucionat res". També ha comentat que més que el viatge d'una família, el que ha volgut reflectir és "el viatge de tots nosaltres i que aquesta situació ens podria passar a tots" i ha acabat el seu parlament demanant que "mai deixem de ser éssers humans".

En l'apartat d'Altres Literatures, el reconeixement ha estat per als contes de Lucia Berlin, "Manual per a dones de fer feines", publicat en castellà per Alfaguara i en català per L'Altra Editorial, i que és una recopilació dels millors contes d'una autora nord-americana que va ser molt poc reconeguda en vida i que s'ha redescobert ara, dotze anys després de la seva mort.

L'editora d'Alfaguara, María Fasce, ha destacat el talent de l'escriptora, que també va viure a Mèxic i Xile, amb uns relats que "meravellen" i que es llegeixen en ocasions amb tristesa i en d'altres amb felicitat.

L'editora de l'Altra Editorial, una molt satisfeta Eugènia Broggi, perquè dos dels llibres del seu catàleg han estat premiats, ha llegit un text enviat per David Berlin, fill de Lucia, qui ha transmès una "calorosa salutació des de Califòrnia" i s'ha mostrat molt satisfet pel reconeixement. Ha confessat que la seva mare havia dit en alguna ocasió que amb què una única persona s'emocionés amb les seves històries ja es donaria per satisfeta, i ara, ha dit, "són milers les que ho fan". No ha amagat tampoc que va ser una dona que va tenir "una vida excepcional" i que sempre va viure "molt a fons i molt intensament", amb un estil d'escriptura que s'assemblava molt a com parlava. Mai va tenir diners i sempre va ser una lluitadora. "Malgrat l'escriptura i la beguda -ha dit David-, va ser una mare fantàstica".

Els premis es lliuraran aquest dilluns a la nit en el transcurs d'una festa a Barcelona, conduïda pel periodista Toni Puntí, amb un pregó del cantant Gerard Quintana amb l'actuació del grup musical Morgat Morgat.

El president del Gremi de Llibreters, Antoni Daura, ha considerat que els premis ja formen part de la vida cultural catalana i ha destacat que els seus guanyadors són escollits per tres jurats de cinc membres cadascun, formats per llibreters en actiu.