La novel·la 'Germà de gel', de la gironina Alicia Kopf, s'ha endut el Premi Llibreter 2016 de literatura catalana. El jurat, format per cinc representants de llibreries catalanes adherides al Gremi de Llibreters de Catalunya, ha reconegut que l'autora ha estat capaç d'afegir a una història clàssica de relacions familiars complicades "un contrapunt d'aventura, de tècnica i de projecció artística". Alicia Kopf és el nom artístic de la gironina Imma Ávalos. Els llibreters també han guardonat la sarda Francesca Sanna amb el Premi d'Àlbum il·lustrat el seu llibre 'El viatge', pel seu intent d'explicar amb imatges la visió d'un nen que ha d'emigrar per la guerra. El Premi a Altres Literatures ha anat a parar a Lucia Berlin per 'Manual de dones de fer feines'. El jurat ha destacat la recerca de l'originalitat i la reclamació d'un tipus de dona que trenca estereotips.

'Germà de gel' ja va guanyar el premi Documenta 2015. Es tracta, segons l'autora, d'un intent de "subvertir una noció d'època molt masculina" que ella va trobar en "l'exploració polar de l'home aventurer, l'home científic, l'home artístic". Kopf va voler "traspassar aquesta aventura de fora de casa a dins de casa, a l'àmbit de l'interior, i fer èpica d'una qüestió familiar". El jurat ha considerat que l'obra genera en el lector "una visió polièdrica sobre temes molt humans".

A El viatge', Francesca Sanna trasllada a àlbum il·lustrat un projecte que va fer a la universitat. L'autora va treballar al voltant de la qüestió de la immigració durant dos anys, afectada per les constants notícies sobre les dificultats que han de superar les persones que es veuen forçades a emigrar perquè el seu país està en guerra. "Vaig parlar amb gent de molts països, volia explicar la seva història", ha afirmat.

L'editora de 'Manual per a dones de fer feines', de Lucia Berlin, Eugènia Broggi, diu que es va "enamorar" del llibre després que l'hi recomanés el llibreter Joan Flores. "Té una veritat a dintre que em va colpir molt de prop", reconeix. El llibre qüestiona "aquesta visió de la dona de la nostra societat, on sembla que ha de ser agressiva, competitiva i agafar valors masculins". A l'obra, la figura femenina "fa bandera de la fragilitat i de la vulnerabilitat".

El Gremi de Llibreters de Catalunya convoca anualment les llibreries agremiades perquè proposin les obres que mereixen aquests reconeixements. Un dels objectius del Premi Llibreter és rescatar alguns productes que, per la seva qualitat, mereixen destacar-se enmig de la gran quantitat 'oferta literària. La d'enguany és l'edició número disset.