Investigadors de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) han desenvolupat una cèl·lula solar inorgànica, processada en una solució a baixa temperatura, no contaminant i fabricada amb materials que abunden, un fet que la fa més barata i sostenible. Actualment, les cèl·lules solars inorgàniques més utilitzades al mercat, les que apareixen sobre les teulades o als horts solars, estan fabricades amb silici, una producció que sol ser costosa i d'alt consum d'energia, a més que els mòduls produïts són voluminosos i de gran pes.

Com a alternativa al silici, existeixen cèl·lules ultrafines i més barates a l'hora de fabricar, però que es componen d'elements tòxics com el plom o el cadmi, o contenen elements escassos, com l'indi o el tel·luri. Els investigadors Maria Bernechea, Nicky Miller, Guillem Xercavins, David So i Alexandros Stavrinadis, dirigits pel professor Gerasimos Konstantatos, han trobat una solució al problema.

Segons l'estudi publicat ahir a la revista Nature Photonics, els investigadors han aconseguit fabricar una cèl·lula solar semitransparent, processada en solució i fabricada a baixes temperatures, basada en nanocristalls d'AgBiS2, un material compost per elements no tòxics i que són abundants a la terra.

A més de demostrar que absorbeixen bé la llum pancromàtica, aquests nanocristalls han estat dissenyats per actuar com un mitjà eficaç en el transport de càrregues per a cèl·lules solars processades en solució. Segons va explicar Maria Bernechea, "contenen nanocristalls de AgBiS2, un nou material basat en elements no tòxics que és capaç de sintetitzar-se a molt baixes temperatures (100ºC)".