Investigadors australians han descobert que un medicament que ja existia podria prevenir el risc de càncer de mama en dones amb el gen defectuós BRCA1 i així proposar una alternativa a la cirurgia per a aquelles que tenen un alt risc de patir la malaltia. Els resultats d'aquest treball es publiquen a la revista científica Nature Medicine, en un article que signa l'Institut Walter and Eliza Hall.

La gent que té aquest gen disposa d'un alt risc de desenvolupar un càncer de mama agressiu, segons els experts. És més, en l'actualitat moltes dones amb el gen de mutació BRCA1 decideixen extreure's quirúrgicament el teixit mamari i els ovaris per reduir les possibilitats de desenvolupar aquesta patologia. Aquest va ser el cas de l'actriu nord-americana Angelina Jolie, que l'any passat va anunciar que s'havia extirpat els ovaris i les trompes de Fal·lopi amb l'esperança de reduir el seu risc de desenvolupar un càncer.

Mitjançant la localització de cèl·lules que causen el càncer de mama en dones que han heretat el gen defectuós, els científics han identificat que el fàrmac Denosumab podria prevenir el seu desenvolupament. De ser confirmats els estudis clínics, això donaria una opció alternativa a la cirurgia per a les dones amb alt risc de patir aquest tipus de tumor. "Estem entusiasmats d'haver descobert que aquestes cèl·lules premalignes podrien ser identificades per una proteïna marcadora anomenada RANK", va dir la científica Emma Nolan, del departament de Biologia Mèdica a la Universitat de Melbourne, a Austràlia. Els grups de recerca mostren que la inhibició de RANK bloqueja el creixement de les cèl·lules en el teixit mamari de dones amb el gen defectuós BRCA1 i redueix el risc de desenvolupament de càncer de mama en models de laboratori.

Per la seva banda, el professor Geoff Lindeman, oncòleg de l'Hospital Royal Melbourne, ha apuntat que es tracta d'un descobriment innovador, ja que els inhibidors que assenyalen el RANK ja estaven en ús clínic però es desconeixia la seva utilitat per a aquest objectiu.

L'inhibidor Denosumab, puntualitza Lindeman, "ja s'està emprant en la clínica per tractar osteoporosi i càncer de mama que ja s'ha estès a l'os". "Creiem que aquesta estratègia podria retardar i prevenir el càncer de mama en dones amb una mutació genètica heretada en el BRCA1", va argumentar, i va afegir que ja està en marxa un estudi clínic.

El professor va assenyalar que aquest és un "descobriment molt important", ja que de moment l'única solució que tenien les pacients era "extreure quirúrgicament el teixit mamari i/o els ovaris, el que pot tenir impactes molt seriosos en la vida de les persones", va concloure.