L'escriptora Alicia Kopf, nom artístic de la gironina Imma Ávalos, es va endur ahir al vespre el Premi Llibreter 2016 de literatura catalana, per la novel·la Germà de gel (L'Altra Editorial). El jurat, format per cinc representants de llibreries catalanes adherides al Gremi de Llibreters de Catalunya, ha reconegut que l'autora ha estat capaç d'afegir a una història clàssica de relacions familiars complicades "un contrapunt d'aventura, de tècnica i de projecció artística".

Els llibreters també van guardonar la sarda Francesca Sanna amb el Premi d'Àlbum il·lustrat pel seu llibre El viatge, pel seu intent d'explicar amb imatges la visió d'un nen que ha d'emigrar per la guerra. El Premi a Altres Literatures va anar a parar a Lucia Berlin per Manual de dones de fer feines. El jurat va destacar la recerca de l'originalitat i la reclamació d'un tipus de dona que trenca estereotips.

Germà de gel, que ja va guanyar el premi Documenta 2015, és, segons l'autora, un intent de "subvertir una noció d'època molt masculina" que ella va trobar en "l'exploració polar de l'home aventurer, l'home científic, l'home artístic". Kopf va voler "traspassar aquesta aventura de fora de casa a dins de casa, a l'àmbit de l'interior, i fer èpica d'una qüestió familiar". L'autora gironina també va agrair la distinció i va reflexionar sobre "la cadena de reconeixement" que ha suposat aquest llibre, que va fer "amb caràcter experimental, que és molt polièdric i té molt d'investigació, no és gens comercial". A l'hora d'enfrontar-se a la pàgina en blanc, el que volia era "transmetre una història d'autoconeixement i d'aventura", on barreja elements personals, de la seva vida, amb d'altres de ficticis. Kopf també va reivindicar que les dones no només puguin explicar històries de vides difícils, ni de maternitats complicades, "sinó també explicar històries sobre el món, la política i l'art". El jurat va considerar que l'obra genera en el lector "una visió polièdrica sobre temes molt humans".

De la seva banda, a El viatge, la italiana Francesca Sanna trasllada a àlbum il·lustrat un projecte que va fer a la universitat. L'autora va treballar al voltant de la qüestió de la immigració durant dos anys, afectada per les constants notícies sobre les dificultats que han de superar les persones que es veuen forçades a emigrar perquè el seu país està en guerra. "Vaig parlar amb gent de molts països, volia explicar la seva història", va afirmar.

Sanna, que va recordar que ahir se celebrava el Dia Internacional del Refugiat, va començar fa dos anys a treballar en el relat que ha escrit i il·lustrat, i creu que en aquest temps "el problema segueix vigent i no s'ha solucionat res". L'escriptora va comentar que més que el viatge d'una família, el que ha volgut reflectir és "el viatge de tots nosaltres i que aquesta situació ens podria passar a tots" i va acabar el seu parlament demanant que "mai deixem de ser éssers humans".

En l'apartat d'Altres Literatures, el reconeixement va ser per als contes de Lucia Berlin, Manual per a dones de fer feines, publicat en castellà per Alfaguara i en català per L'Altra Editorial, i que és una recopilació dels millors contes d'una autora nord-americana que va ser molt poc reconeguda en vida i que s'ha redescobert ara, dotze anys després de la seva mort.

L'editora d'Alfaguara, María Fasce, va destacar el talent de l'escriptora, que també va viure a Mèxic i Xile, amb uns relats que "meravellen" i que es llegeixen en ocasions amb tristesa i en d'altres amb felicitat. Al seu torn, l'editora de L'Altra Editorial, una ahir molt satisfeta Eugènia Broggi -perquè dos dels llibres del seu catàleg han estat premiats- va llegir un text enviat per David Berlin, fill de Lucia, qui va transmetre una "calorosa salutació des de Califòrnia" i es va mostrar molt satisfet pel reconeixement.

També va confessar que la seva mare havia dit en alguna ocasió que tan sols una única persona s'emocionés amb les seves històries ja es donaria per satisfeta, i ara, va dir, "són milers les que ho fan". No va amagar tampoc que va ser una dona que va tenir "una vida excepcional" i que sempre va viure "molt a fons i molt intensament", amb un estil d'escriptura que s'assemblava molt a com parlava. Mai va tenir diners i sempre va ser una lluitadora. "Malgrat l'escriptura i la beguda -va dir David-, va ser una mare fantàstica".

El premi Llibreter, que es divideix en tres categories (literatura catalana, altres literatures i àlbum il·lustrat), té per objectiu destacar i reconèixer la qualitat i la significació de diferents títols per afavorir la seva difusió, mitjançant la seva promoció en llibreries.