La fira teatral FiraTàrrega ha programat 60 espectacles de 50 companyies en la seva 36 edició, que es durà a terme del 8 a l'11 de setembre a Tàrrega (Urgell) amb la interculturalitat com a eix vertebrador del seu contingut. El director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran, va destacar ahir en presentar la pròxima edició que les companyies participants procedeixen de 9 països i que 33 dels espectacles que es podran veure seran estrenes. El 53% de les companyies que hi participen (30 en total), segons ha remarcat Duran, són catalanes, 11 de la resta d'Espanya, i 16 internacionals, fet que suposa el 28%. S'espera que acudeixin a aquest certamen artístic, que tindrà 25 escenaris diferents a Tàrrega, uns 120.000 espectadors, entre els quals Duran espera que hi hagi «bons professionals que compren espectacles i que programen» i als quals volen donar l'atenció més personalitzada possible. També va explicar que aquest any FiraTàrrega ha signat acords amb institucions de tot el món i s'han ampliat els convenis amb altres CCAA, i que la fira forma part aquest any del projecte europeu Circus Arts and Street Arts Circuit (CASA). En aquest projecte, va puntualitzar, 10 professionals d'Europa visitaran FiraTàrrega per explorar les arts de carrer i el circ i per conèixer de primera mà el que en aquest camp es fa a Catalunya, a més d'entrevistar-se amb institucions i entitats privades presents en aquesta edició.De les activitats previstes, el 35% seran de teatre, el 23% d'espectacles de dansa, el 20% de circ, el 17% d'arts visuals i la resta, d'un altre tipus d'arts escèniques que tindran com a aparador aquest certamen. El programa s'ha estructurat en cinc seccions: l'oficial, que agrupa èxits de la temporada i a estrenes internacionals; Plataforma, que és on es recolza la creació; Ondara Park, centrada en la programació més festiva; Obert, un espai de col·laboració entre el sector privat i FiraTàrrega; i Bomus, que inclou propostes que complementen la programació.

Esperit multicultural

La interculturalitat es pot veure amb Artonik, una companyia francesa que representa The colour of Time, i que serà l'encarregada d'obrir aquesta edició de FiraTàrrega amb un espectacle que celebra l'amistat, la interculturalitat i el mestissatge. Entre les novetats més importants d'aquest 2016 cal destacar, dins de la Secció Oficial, el naixement de l'EspaiZebra, on les companyies Baal i Les Impuxibles presentaran dues mirades sobre els llocs de pas entre sexualitats.

També hi haurà un apartat dedicat a la cultura urbana que inclourà els últims treballs de Montana Colors Cultura en col·laboració amb Límit, així com els d'Iron Skulls Co., Get Bak, Arcopom, Ravid Goldschmidt & Quim Moya o els nord-americans Ephrem Asherie Dance. La Misa Fronterera, d' Universiteatro & Gorguz Teatro, que parla de les fronteres; i Ondadurto Teatra, que representarà al Cafè Europa un retrat del que és avui el vell continent, són altres de les companyies presents. Aquesta any actuaran a més quatre companyies de Xile; El Teatre Niño Proletari, que repetirà visita a Tàrrega; el Teatre Contenidor, amb l'obra "La Cuina Pública"; La Liquadora, que és una companyia de dansa contemporània; i Teatre del So, una selecció que per a Duran és una mostra d'allò nou que es fa en ese país. També estaran altres companyies com Lapública, que representarà Barcelona contra la paret, un espectacle que explica el que passa a la ciutat; El pont flotant, amb El full que vull tendre; i Svlbard Company, amb All genius All idiot, que serà una de les peces fortes del primer dia.